avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Facilitati pentru firmele care angajeaza absolventi de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Facilitati pentru firmele care angajeaza absolventi de liceu si facultate

As dori sa stiu ce facilitati sunt pentru societatile care angajeaza absolventi liceu si studii superioare ?Va mutlumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:26, 16 Februarie 2012
Angajatorii care angajeaza cu contract de munca cu program normal absolventi timp de 3 ani, vor primi timp de 12 luni:
a) 1 salariu de baza minim brut pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant liceal sau invatamant postliceal
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
george-neagu, moderator
va multumesc pt raspuns, mai exact va rog cat inseamna 1,2 salarii din salariul brut pe tara?
adrian05 a scris:
pt a beneficia de 1,2 salarii in cazul angajarii elevi studii liceale, trebuie sa fie absolvent 2011, sa nu mai fi lucrat, ce criterii sunt?


1. - Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;indicatorului socia
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.

- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

2. - Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 52.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt în condiţiile art.80 din lege vor încheia cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, o convenţie conform modelului prevãzut în anexa nr. 15, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

(2) Termenul prevãzut la alin. (1) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege.

(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.

Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.

(2) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevãzut la alin. (1), sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din urmãtoarele motive:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. e) şi f) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e) şi art. 99 alin. (1) lit. a)-c) din Legea nr. 188/1999, republicatã.

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplicã în situaţia în care încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.

(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singurã datã pentru fiecare formã de învãţãmânt, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

- Asadar chiar daca absolventul a mai avut un alt loc de munca trebuie ca angajatorul sau sa nu fi beneficiat de prevederile art.80 din Legea 76/2002.
- Pentru asta trebuie sa luati legatura cu Agentia de Somaj sa va spuna daca poate incheia conventie cu dvs. pentru absolventii respectivi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare proaspat absolvent vlag vlag Buna seara! as dori sa stiu in cazul in care ma angajez ca proaspat absolvent de studii superioare, angajatorul beneficiaza pe lanaga scutirea la plata ... (vezi toată discuția)
Beneficii absolvent studii superioare cosminnn_a cosminnn_a Buna ziua! As dori sa stiu, daca ma puteti ajuta, daca eu sau viitorul angajator mai poate beneficia de ajutorul dat absolventilor. Sunt absolvent de ... (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)