avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intreruperea temporara a lucrului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intreruperea temporara a lucrului

In cazul in care intr-o perioada de timp nu exista contracte cu beneficiarii, angajatii care lucrau pentru acele contracte pot fi pontati 4 zile pe saptamana somaj tehnic (intreruperea activitatii ) 75% din salariul de incadrare si a 5-a zi liber neplatit ?
Aceasta se face obligatoriu cu acordul salariatului sau a sinidcatului ?
Cel mai recent răspuns: alinanicola , utilizator 19:55, 15 Februarie 2012
Art.52 alin.3 C.mun. prevede ca : In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Da, de acord. Problema e ca 4 zile am fost pontata 75% - somaj tehnic, desi nu am lucrat, iar a 5-a zi nu am fost platita deloc - zi libera neplatita. Nu era normal sa fiu platita si a 5-a zi cu 75%. Este un abuz din partea angajatorului ?. Nu mi-am facut cerere de zi libera fara plata si nici sindicatul nu a fost consultat.
Se pare ca este vorba despre o nelegalitate a angajatorului , si anume:
1. somajul tehnic inseamna ca dvs trebuie sa stati acasa si sa primiti o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

2. Daca s-a decis reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, atunci se reduce corespunzator si salariul de baza, iar decizia se ia dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Reducerea timpului de lucru de la 5 la 4 zile se putea face doar in conditiile in care se lucra ? Nici nu s-a pus problema reducerii timpului de lucru deoarece contract cu beneficiarul nu mai exista.
Da, acea reducere se face in conditiile in care se lucreaza ... sesizati aceasta neregula ITM-ului

Alte discuții în legătură

Reducere program mall - plata salariu Oana.Musceleanu Oana.Musceleanu Buna ziua, Datorita reducerii programului in mall-uri salariatii unei companii nu isi vor mai realiza norma de lucru in aceasta luna. Cum vor fi platiti ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic batrineanu batrineanu buna ziua daca ma poate ajuata cu o informatie [b]PE CE DURATA SE POATE ACORDA JOMAJ-UL TEHNIC? SI DACA INFLUENTEAZA CU CEVA ACORDAREA ... (vezi toată discuția)
Somajul tehnic ContSters229751 ContSters229751 Este in vigoare vreo ordonanta care reglementeaza somajul tehnic? In alta ordine de idei, Codul Muncii spunde ca in caz de reducere temporara a activitatii ... (vezi toată discuția)