In cazul in care intr-o perioada de timp nu exista contracte cu beneficiarii, angajatii care lucrau pentru acele contracte pot fi pontati 4 zile pe saptamana somaj tehnic (intreruperea activitatii ) 75% din salariul de incadrare si a 5-a zi liber neplatit ?
Aceasta se face obligatoriu cu acordul salariatului sau a sinidcatului ?
Art.52 alin.3 C.mun. prevede ca : In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Da, de acord. Problema e ca 4 zile am fost pontata 75% - somaj tehnic, desi nu am lucrat, iar a 5-a zi nu am fost platita deloc - zi libera neplatita. Nu era normal sa fiu platita si a 5-a zi cu 75%. Este un abuz din partea angajatorului ?. Nu mi-am facut cerere de zi libera fara plata si nici sindicatul nu a fost consultat.
Se pare ca este vorba despre o nelegalitate a angajatorului , si anume:
1. somajul tehnic inseamna ca dvs trebuie sa stati acasa si sa primiti o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
2. Daca s-a decis reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, atunci se reduce corespunzator si salariul de baza, iar decizia se ia dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Reducerea timpului de lucru de la 5 la 4 zile se putea face doar in conditiile in care se lucra ? Nici nu s-a pus problema reducerii timpului de lucru deoarece contract cu beneficiarul nu mai exista.