avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... gemenii intr-un divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

gemenii intr-un divort

Buna seara, cazul surorii mele vin cu intrebari , pe scurt fostul meu cumnat a deschis diortul , sora mea ( facand tratamente 9 ani sa aibe copii , sunt gemeni fata si baiat) in urma amenintarilor verbale ca ii ia copii amandoi , a semnat un acord de mediere prin care fetita de 12 ani sa ramana la sora mea si baiatul tot de 12 ani la cumnatul.
Dupa ce au semnat acest acord de mediere au inceput scandalurile bataiile cu spitalizare , certificate medicolegale si in acest caz sora mea a depus la judecatorie cerere reconvitionala prin care solicita ambii copii si evacuare prin ordonanţă presedintiala a fostului cumnat.
Intrebarea este cum se poate castiga cresterea copiilor in acest caz si care sunt procedurile?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
dointza, utilizator
Cel mai recent răspuns: dointza , utilizator 18:34, 13 Aprilie 2012
In primul rand, este important sa poata dovedi ca are resurse financiare suficiente pentru a ingriji de ambii copii si a le mentine standardul de viata pe care l-au avut cat locuiau cu ambii parinti. Apoi, este necesar sa adune toate dovezile care il descriu pe tata ca fiind o influenta negativa asupra cresterii si educarii copiilor, intrucat aspectul cel mai important in aceasta cauza este respectarea interesului superior al copilului. Cel mai sigur este sa va sfatuiti cu un avocat pentru a studia in detaliu situatia. O seara frumoasa!
Definită ca fiind ansamblul de drepturi şi îndatoriri care privesc atât persoana, cât şi bunurile copilului, autoritatea părintească aparţine, potrivit Noului Cod Civil , ambilor părinţi, care trebuie să o exercite numai în interesul superior al copilului (Titlul IV din NCC ? Autoritatea părintească). În acest sens, urmează a fi avute în vedere şi dispoziţiile legii speciale în materie, anume legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului (legea nr. 272/2004 care afirmă prevalenţa principiului interesului superior al copilului în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecătoreşti (art. 2 din Legea nr. 272/2004).

Interesul superior al copilului este punct de reper şi atunci când există neînţelegeri între părinţi asupra modului de îndeplinire a îndatoririlor părinteşti; în această ipoteză, instanţa de tutelă are autoritate de a decide cu privire la exerciţiul drepturilor şi îndatoririlor părinteşti, cu ascultarea părinţilor, a copiilor, după caz, precum şi în funcţie de concluziile raportului de anchetă socială.


Potrivit art. 397 NCC, regula o reprezintă exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, ?afară de cazul în care instanţa decide altfel? (art. 397 NCC ? Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi).
La rândul ei, decizia instanţei se circumscrie interesului superior al copilului, urmând a se raporta, în mod firesc, şi la concluziile raportului de anchetă psiho-socială, la învoiala părinţilor, dacă există şi/sau la opinia copilului în această privinţă. Per a contrario, decizia instanţei va putea fi alta, dacă din probele administrate în cauză, va rezulta că o altă soluţie este în interesul superior al copilului. O altă soluţie ar urma să fie reprezentată de situaţiile de excepţie de la regula sus-menţionată, şi anume exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte sau de către alte persoane.

Astfel, dispoziţiile art. 398 NCC prevăd situaţia exercitării autorităţii părinteşti de către un singur părinte, ?dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului? (art. 398 NCC ? Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte).

În acest context, prin coroborarea art. 397 şi art. 398 NCC cu art. 506 NCC, instanţa de tutelă ar putea dispune exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte, exclusiv în baza acordului exprimat de părinţi în acest sens, desigur cu luarea în considerare şi a dispoziţiilor art. 264 NCC.
Aceasta întrucât, pe de o parte, art. 506 NCC stabileşte că părinţii se pot înţelege cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti,
dacă este respectat interesul superior al acestuia şi, după caz, cu ascultarea copilului, iar, pe de altă parte, art. 398 NCC consacră excepţia de la regulă, operantă pentru motive întemeiate (or, învoiala părţilor, în coroborarea articolelor sus-menţionate, ar putea fi circumstanţiată motivelor întemeiate, în interesul superior al copilului).

[ link extern ]


Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Stoica Ioana,


A fost si un alt termen , au fost audiatii copii gemeni, martorii ambelor parti si le-a spus dna judecator sa plateasca ambii parinti taxa de timbru , ce inseamna asta ca impart copii? nu se termina acum la umratorul termen?


oanacndrz,

A fost si un alt termen , au fost audiatii copii gemeni, martorii ambelor parti si le-a spus dna judecator sa plateasca ambii parinti taxa de timbru , ce inseamna asta ca impart copii? nu se termina acum la umratorul termen?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
gi-jane2, moderator
Buna seara, astazi s-a pronuntat divortul si au parintii custodie comuna, ce inseamna asta? ca vor locuii impreuna adica mama , tata si copiii dar vor fi divortati?

Multumesc anticipat
[apasati butonul "raspunde", multumesc]
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2012
gi-jane2, moderator
Daca parintii locuiesc impreuna ca nu au de ales, vor locui si copiii cu ei. Pe aceeasi hotarare trebuie sa scrie unde vor locui copiii si cu cine

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca in cazul divortului maria8201 maria8201 Buna ziua,am si eu o intrebare,sunt casatotrita cu un barbat divortat cu care am un copil de 1 luna,nu stiu exact cauza divortului de prima sotie dar cu mine e ... (vezi toată discuția)
Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)
Divort Adrian1978 Adrian1978 DACA SOTIA PLEACA IN STRAINATATE SI LASA COPII DE FAPT II ABANDONEAZA PE EI SI FAMILIA CUM POT FACE SA OBTIN UN DIVORT USOR SI CUSTODIA TOTALA A COPIILOR!!! (vezi toată discuția)