avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Obtinerea permisului de sedere in Romania pentru un ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Obtinerea permisului de sedere in Romania pentru un cetatean non-UE casatorit cu cetatean roman

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu informatii referitoare la documentele necesare pentru a obtine dreptul de sedere in Romania de la Oficiul Roman pentru Imigranti. Mentionez ca persoana este cetatean non-UE (turc) si este casatorit cu o cetateanca romanca. In prezent aplica la consulatul Consulatul Romaniei la Istanbul pentru obtinerea vizei de tip D. Lucratorul consular a spus ca pentru permisul de sedere trebuie sa pregateasca niste documente turcesti traduse si apostilate cu care sa se prezinte la ORI si ca nu e neaparat nevoie de visa de tip D, se poate aplica si cu viza C daca este casatorit. Nu am gasit nicaieri aceasta informatie. care este setul complet de documente si ce taxe trebuiesc platite si unde.

Multumesc anticipat!
multumesc foarte mult
buna ziua din nou! revin cu o intrebare : asigurarea sociala de sanatate pentru aplicarea la cartea de indentitate unde o face?
multumesc anticipat.
La Casa de Asigurari de Sanatate de care apartine sotia - lucratorii de la ORI dau indicatii complete despre acte si procedura.

Daca dumneaei lucreaza poate fi coasigurat cu conditia ca sotia sa duca o adeverinta de la angajator ca au fost retinute si virate contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate.

Ordinul nr. 617/2007 al CNAS:

Art. 20 - Dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se realizează printr-un document justificativ - adeverinţă, eliberat de CAS, potrivit fiecărei categorii de persoane, pe baza următoarelor documente:
d) pentru soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;

Art. 22 - 1) Persoanele care au calitatea de salariat, precum şi coasiguraţii acestora vor putea face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei prevăzute la art. 20 alin. (1) sau cu adeverinţa eliberată de angajatori, al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 1^1 . Termenul de valabilitate a adeverinţei eliberate de angajatori este de 3 luni de la data emiterii.
[ link extern ]

Adeverinta are acest continut:
[ link extern ]
rectific, pentru cartea de rezidenta/resedinta
Am inteles, raspunsul e acelasi :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de sedere temporara adno adno buna ziua! va rog daca imi puteti spune ce acte sunt necesare pentru prelungirea permisului de sedere temporara (pentru reintregirea familiei) ... (vezi toată discuția)
Viza cetatean egiptean Madalina_mihaela Madalina_mihaela Buna ziua! As dori sa stiu cum poate sa ma viziteze si ce acte sunt necesare pentru viza unui cetatean egiptean cu resedinta in Arabia Saudita.Se poate face ... (vezi toată discuția)
Casatorie cetatean eu cu cetatean non-eu si cartea de rezidenta Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana si sunt cetatean roman si viitorul meu sot este cetatean indian.La anul in luna Ianuarie,ne vom casatori civil in India la ... (vezi toată discuția)