O companie straina (rezidenta in UE) care cumpara o cladire in Romania - devine automat sediu permanent in Romania din cauza acestei proprietati imobiliare? Va multumesc!
Simpla detinere dovedeste existenta unui drept de proprietate. Sediul permanent este definit de art. 8 Cod fiscal si este un loc prin care se desfaşoară integral sau parţial activitatea unui nerezident. Un sediu permanent presupune un loc de conducere, sucursală, birou, fabrică, magazin, atelier etc.
Conform pct. 8 din normele de aplicare pentru ca un loc de activitate să constituie sediu permanent, societatea ce îl utilizează trebuie să își desfășoare integral sau parțial activitățile prin acel loc de activitate. Activitatea nu trebuie să fie permanentă în sensul că nu există întreruperi ale operațiunilor, ci operațiunile trebuie desfășurate cu regularitate.
Multumesc pentru raspuns.
Nerezidentul intentioneaza sa cumpere imobilul pentru scoputi de investitii, adica pentru a-l inchiria (pt urmatorii 3-4 ani) si ulterior a-l vinde, in ideea ca va obtine un profit. Inchirierea poate fi considerata o activitate desfasurata cu regularitate, astfel incat nerezidentul sa devina sediu permanent?
Mentionez ca nu are angajati in Romania, managementul este in afara Romaniei, la fel si locul de luare a deciziilor.
Asa cum v-am precizat anterior, care este locul de conducere? De unde conduce activitatea economica? Un sediu permanent presupune un loc de conducere, sucursala, birou, fabrica, magazin, atelier etc. Unde este acest loc de conducere, unde se intalneste cu clientii sai? In strainatate? Pai atunci nu mai este sediu permanent conform legislatiei fiscale romane ...
Recititi cu atentie mesajul meu anterior si veti intelege .... Un sediu permanent presupune un loc de conducere, sucursală, birou, fabrică, magazin, atelier etc.
>
Simplemyke
Buna ziua,
Asa cum prevede codul fiscal, art. 8 \"Un sediu permanent presupune un santier de constructii, un proiect de constructie, ansamblu sau montaj ... (vezi toată discuția)