avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... am fost concediata in baza art 61 lit c
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

am fost concediata in baza art 61 lit c

buna ziua am fost concediata in baza art 61 lit c ,imbolnavire profesionala, m-au pus la dispozitia fortelor de munca somaj,in decizia emisa au uitat sa scrie ca am dreptul la un salariu compensator asa scrie in CCM, am contestat decizia in instanta chiar in ultima zi de preaviz 07.07.2011 angajatorul in urma contestarii deciziei si in urma unei sesizari la ITM a virat in contul meu acel salariu compensator dar in data de 04.08.2011. eu nu am primit o explicatie scrisa la suma primita in cont mai aveam de primit banii pt C.O. si 5 zile de preaviz. Daca aceasta plata sa facut cu mult dupa ultima zi de preaviz ,zi in care eu am contestat decizia in instanta eu ce vina am? In consecinta instanta poate anula decizia de concediere? dat fiind ca ei au achitat acest drept dupa ce am contestat si nu este stipulat in decizia de concediere.
Cel mai recent răspuns: alinapopa2009 , utilizator 10:21, 18 Februarie 2012
Fiti mai concisa, ce vreti in final? Ce reprezenta suma din cont, salariul, bani pe co sau bani pe 5 zile preaviz, sau toate la un loc?
Instanta va poate respinge contestatia ca prematur introdusa ... dreptul la contestatie se naste de la data incetarii raportului de munca ...

Nespecificarea in cuprinsul deciziei de concediere a dreptului de a primi salarii compensatorii nu constituie motiv de nulitate absoluta a acesteia.
De altfel, nici pentru motivele specificate de dvs in mesajul initial nu se poate anula o decizie de concediere.

In general, plata drepturilor salariale se face la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Va mutumesc pentru raspuns, desi sunt sigura ca daca eu nu contestam decizia de concediere ei nu aveau de gand sa plateasca acel salariu compensator asa cum au omis sa treaca in decizie ce drepturi am, mai mult dupa concedierea mea au mai concediat un coleg in baza aceluiasi art dar cu el au fost mai atenti i-au trecut acest drept . De din greseli invata omul.Va multumesc.
Vedeti si aceste prevederi din Codul Muncii care va pot ajuta:
Art. 64.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Art. 76. Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.
...
Decizia mai trebuie sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Multumesc ei au scris in decizie ca nu au locuri de munca sa se potriveasca pregatirii mele profesionale, m-au dat in somaj, au trecut si perioada de preaviz si motivele art61,lit c, au trecut si faptul ca o pot contesta si unde, dar nu au trecut punctul5 din art64, adica plata compensatorie , si au efectuat aceasta plata fara o justificare scrisa dupa ce am contestat in instanta acest lucru. Mentionez ca am facut acest lucru chiar in ultima zi de preaviz.. vreau sa stiu cat este de legal sa nu treci drepturile angajatului in decizie si sa te conformezi sa faci ce trebuie abia dupa ce omul contesta in instanta. Eu nu aveam de unde sa stiu ca se dezmeticesc ei si imi dau banii nu scrie nicaieri in decizie ca ei au de dat si eu de luat. cred ca e o chestie de interpretare. Nu sunt de specialitate dar dupa mine ce nu e scris nu e stiut. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Acasa.v acasa.v acasa.v Buna ziua lucrezi la o firma de 4 ani din cauza conditiilor si a mediului toxic m-am imbolnavit si am suferit o interventie chirurgicala, medicul care ma ... (vezi toată discuția)
Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Concediere CiprianeIoniță CiprianeIoniță Bună seara, Ma interesează cum pot concedia un angajat care nu da randament în ceea ce privește producția, dar în temeiul legii?Menționez ca i-am făcut ... (vezi toată discuția)