avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... utilizare donatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

utilizare donatii

In ce scopuri se pot utiliza fondurile "2% din impozit" donate catre asoc.de proprietari ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:56, 19 Februarie 2012
Pentru acoperirea unor cheltuieli de intretinere si reparatii parti comune. Cred ca asa ar fi mai corect. Nu e o directionare stabilita special.
(6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiumului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi serviciului de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.

Prin urmare fondurile obtinute din impozit poy fi folosite exclusiv pentru imbunatatirea confortului pentru intretinere si reparatii .

H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
In normele de aplcare ale Codului Fiscal se specifica clar ca aceste sume pot fi folosite numai pentru reparatii si intretinere si mi se pare foarte corect. In cadrul as. pe care o reprezint am stabilit inca din adunarea generala de constituire ca aceste sume intra direct in fondul de reparatii al asociatiei.
Multumesc tuturor !
La asociatiile de proprietari, aceste venituri, daca nu sunt folosite in totalitate in anul de obtinere, se vor impozita la sfarsitul anului? Este mentionat in vreun act normativ? Trebuie depusa declaratia 101 pana la sfarsitul lunii februarie?

Alte discuții în legătură

Fonduri asociatie de proprietari courvoisier courvoisier Care sunt fondurile speciale? Cum se constituie, in ce scop si cum se folosesc. (vezi toată discuția)
Impozit asociație proprietari adivasiu adivasiu la asociatia de proprietari avem inchiriate spatii cu destinatie comuna, pe bloc, unde au fost montate cateva antene GSM. asociatia plateste impozit de 16% pe ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii la bloc adidanni adidanni as dori sa știu care șunt prevederile legii cu privire la constituirea fondului de reparatii de catre asociatiile de proprietari. (vezi toată discuția)