avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... O persoana plecata temporar in strainatate poate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

O persoana plecata temporar in strainatate poate incheia un contract de asigurare sociala?

Buna seara.
Intrebarea este:
- o persoana plecata temporar in strainatate poate incheia un contract cu ANOFM(Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca) ,prin care ,in urma unei cotizatii lunare, persoana sa poata acumula vechime in munca.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:23, 18 Februarie 2012
Daca vreti sa contribuiti la fondul de pensii va puteti incheia direct cu casa de pensii din judetul de domiciliu din tara contract si sa platiti lunar 232 lei.
Nu inteleg de ce ar face asa ceva? Daca lucraza in UE, SEE, SUA, Canada, Israel, Australia, Moldova, Rusia, Ucraina, Japonia, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Brazilia perioada lucrata acolo legal se va adauga la stagiul de cotizare din tara.
ANOFM nu este aceeasi cu Casa de Pensii ... trebuie sa facem distinctie , totusi, la ce a intrebat cel care a initiat topicul si nu sa dam doar raspunsuri care il pot duce in eroare ...

1. Cu AJOFM-ul se poate incheia contracte de asigurare pentru somaj ... insa, potrivit, art.37 (1) din Legea nr.76/2002, constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.

2. Cu Casa Teritoriala de Pensii incheiat contract de asigurare ce va asigra stagiu de cotizare la pensie ... potrivit, art.3 alin.1 lit.p din Legea nr.263/2010, stagiu de cotizare inseamna perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
De asemenea, art. 19 din acelasi act normativ dispune :
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
...........
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

2. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 39 lei pe luna.

3. - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 700 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,50 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie susana.magyari susana.magyari sunt nascuta in 1956, domiciliez in prezent in SUA, dar am lucrat in tara 10 ani. In ce conditii pot beneficia in tara de pensie , sau pot cotiza retroactiv ? (vezi toată discuția)
Cum ma pot asigura la pensie si sanatate? gabitza1980 gabitza1980 Buna seara.Am si eu urmatoarea intrebare: pentru a beneficia de pensie la batranete si de asistenta medicala, pot platii contributiile CAS si CASS din mana ... (vezi toată discuția)
Contract cu itm-ul danielamihai10 danielamihai10 As vrea sa-mi inchei cartea de munca pe care o am la firma mea,dar pentru ca vreau sa-mi mearga in continuare as vrea sa stiu unde trebuie sa merg sa fac un ... (vezi toată discuția)