avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutorul social
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutorul social

cum se poate primi un ajutor de la stat in cazul in care nu are nici un venit si are 52 ani
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:03, 9 Noiembrie 2008
Inainteaza o cerere la primaria de care apartine. Acte necesare ar fi (dar e indicat sa intrebe chiar la primarie):
- actele de identitate ale solicitantilor si membrilor;
- certificate de nastere copii;
- certificat de casatorie sau hot de divort etc (dupa caz)
- hotarare definitiva de incuviintare a adoptiei, de incredintare sau plasament familial al minorului;
- acte din care sa rezulte calitatea solicitantului de tutore sau curator;
- adeverinta de elev din care sa reiasa ca un membru al familiei urmeaza o forma de invatamant - cursuri de zi;
- adeverinta de la Primaria localitatii in a carei raza teritoriala are domiciliul un membru al familiei, din care sa rezulte ca nu beneficiaza de ajutor social; (in unele cazuri se cere adeverinta prin care sa se ateste ca pers in cauza nu detine terenuri);
- adeverinta medicala din care sa reiasa "apt de munca" (daca e o pers apta de munca)- se reinnoieste din 3 in 3 luni;
- certificat medical de constatare a incapacitatii de munca din care sa rezulte incadrarea in categoria persoanelor cu handicap accentuat sau grav ori in gradul I sau II de invaliditate;
- declaratie notariala pentru persoanele fara venituri - se reinnoieste din 3 in 3 luni;
- cupoane de alocatie de stat, alocatie suplimentara, pensie, indemnizatie somaj (dupa caz);
- certificat fiscal eliberat de Trezorerie; certificat fiscal de la Adm.Financiara - se reinnoieste din 3 in 3 luni;
- adeverinta eliberata de Oficiul Fortelor de Munca pentru persoanele apte de munca - se reinnoieste din 3 in 3 luni (unii cer si copie a carnetului de munca)...
Am inteles ca se acorda un ajutor pt sotul supravietuitor, persoanelor care au un venit lunar de cel mult 364 de lei, pentru cei care au domiciliul în oraşe, şi de cel mult 140 de lei, pentru cei care locuiesc în zona rurală – dar nu am certitudinea, de aceea e bine sa intrebe la primarie.
Sediul materiei pentru acordareaunui ajutor lunar sotului supravietuitor il constituie Legea nr.578/2004 privind acordarea unui ajutor banesc sotului supravietuitor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.1223 din 20 decembrie 2004, modificata prin acte normative succesive.
Beneficiaza de acest drept persoanele care detin calitatea de sot supravietuitor si indeplinesc cumulativ conditiile enuntate in art.1 alin.2 si alin.3 din lege.

Pot beneficia de ajutorul social familiile al caror venit nu depaseste anumite cuantumuri, prevazute de Legea nr.416/2001. Cererea pentru acordarea ajutorului social se depune si se inregistreaza la serviciul de protectie sociala din cadrul Consiliului Local.
Se completeaza de unul din membrii de familie sau in cazurile prevazute de lege, de tutorele sau curatorul persoanei sau familiei indreptatite. Persoana care completeaza si depune cererea este titularul ajutorului social, iar beneficiarul este familia.
Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile de venit minim garantat şi venitul net lunar al familiei sau persoanei singure.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama fara nici un venit irinukiry irinukiry Buna ziua. Am lucrat in strainatate 3 luni,iar cand am revenit in tara eram gravida in 4 luni si jumatate. Nu am avut nici un fel de venit. Am nascut pe 6 ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces danaro danaro Buna ziua, mama mea, pensionara, a decedat. Ca si pensionara are dreptul la un ajutor de deces, dar eu, ca si fiica a ei, salariata fiind, pot beneficia si eu? (vezi toată discuția)
Ajutor deces luminita25 luminita25 Buna seara . intrebare : se beneficiaza de ajutor de deces la primarie doar ? , sau patronii sunt obligati si ei sa achite un ajutor in cazul uni deces de ... (vezi toată discuția)