avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... datorii mari la CAS
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

datorii mari la CAS

Sunt din Neamt,am 26 ani si de curand am fost la CAS sa imi inchei o asigurare de sanatate pt ca figuram neasigurat la medicul de familie!Mentionez faptul ca am un PF din anul 2004!cei de la CAS mi-au cerut si copie dupa autorizatia de PF si adeverinte de la administratia fiscala cu venitul meu pe toti anii de cand am PF-ul!!!!conform adeverintelor de la administratia fiscala eu am un venit mai mare decat salariul minim pe economie!cei de la CAS au calculat cat este de plata si mi-au dat raspunsul : 2800 ron pt 4ani! cred ca e foarte mare suma asta! Sunt nemultumit pt ca ma pun sa platesc si pt anii din urma ,timp in care nu am apelat la serviciile medicale decat in sistem privat(platind pt consultatii si medicamente) !pana in 2007 am fost si elev(continuarea liceului)! Este normal ca eu sa platesc pt ceva de care nu am beneficiat?Pot scapa cumva de dat banii pe anii din urma?astept sfaturi sin partea d-voastra!va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:22, 16 Noiembrie 2008
Nu este normal sa platiti pentru servicii de care nu ati beneficiat, aici aveti mare dreptate.
Dar angajatii Casei de Sanatate aplica Ordinul nr.617/2007 emis de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care prevede pentru cei care nu pot sa faca dovada platii contributiei la asigurarile de sanatate pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale - si aceasta perioada este de 5 ani! - obligarea la plata retroactiva a acestor contributii , la care se adauga si majorari de intarziere:
ART. 29
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Codul de procedura fiscala, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada.
ART. 30
(1) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la art. 28 pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la art. 28 sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni.
Sa inteleg ca nu am nici o sansa sa nu mai platesc banii pt anii din urma? trebuie platit tot?Daca nu platesc si ei m-au luat in evidenta ce pot pati?
Sumele pe care le datorati vor fi recuperate prin executare silita! Doar atat puteti pati!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia asig.sanatate genni genni Buna ziua. Cine ma poate ajuta in urm.caz? Un coleg de-al meu este angajat la firma unde lucreaza din august 2012, iar sotia lui este coasigurata intrucat nu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire bibi14 bibi14 Buna ziua, Am o mare dilema. Am lucrat de pe 8 ianuarie pana pe 18 februarie, cand mi.-am dat demisia. Am fost saptamana trecuta la CAS Iasi si apaream ... (vezi toată discuția)
Calitate asigurat anushk_hea anushk_hea /Unde in lege este mentionat ca pentru a fi asigurat trebuie sa fi cotizat in ultimii 5 ani continuu? (95/2006 cu actualizare in 2015) (vezi toată discuția)