avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Abuz al casei de pensii?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Abuz al casei de pensii?

Buna ziua
Am avut o matusa care a murit saptamana trecuta.Am fost astazi la casa de pensii a [Editat] unde am incercat sa depun actele pentru a primi pensia restanta pe luna aceasta.Am fost refuzat pe motiv ca sunt nepotul dansei(am testament in favoarea mea in care sunt numit legatar universal,iar matusa a declarat in testament ca este vaduva si fara urmasi) si mi s-a solicitat certificatul de mostenitor .
Pe afisul postat pe geamul ghiseului nu apare,printre actele necesare depunerii cererii,si certificatul de mostenitor.Deasemenea acest certificat nu este solicitat nici in cererea tip.Doresc sa stiu daca exista o lege care prevede ce acte sunt necesare pt depunerea cererilor pt plata pensiei unei persoane decedate.
In ceea ce priveste dezbaterea succesiunii,acest lucru este mai dificil,deoarece matusa mea a fost casatorita a doua oara,iar sotul avea din prima casatorie doi copii.Acestia locuiesc unul in Israel ,celalalt in Canada si imi este imposibil sa-i chem la dezbaterea succesiunii dupa tatal lor apoi sa dezbat eu succesiunea dupa matusa mea.Iar fara certificatul de mostenitor nu pot ridica pensia.Ce pot face?
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:50, 21 Februarie 2012
Este corect ce va fost spus de la casa de pensii, aveti nevoie de certificat de mostenitor dupa matusa. Dezbateti acum mostenirea matusei si dupa ce vin copii defunctului unchi dezbateti si mostenirea unchiului.
In Romania legea se prezuma a fi cunoscuta. Acesta este motivul pentru care pe geamurile ghiseelor o sa cititi tot felul de prostii. Din punctul meu de vedere ar fi fost mai util ca, in loc sa stabileasca program fix de la 8-16 in toate institutiile publice si alte asemenea prostii care nu rezolva problemele grave de fond, cei care ne conduc s-ar fi ocupat sa va aduca la cunostinta legislatia, de exemplu. Eu as pune la dispozitia celor care trec pe la ghisee legislatia, nu aiureli pe geamurile ghiseelor.

Functionarul de la ghiseul casei de pensii v-a informat corect iar prevederile legale sunt art. 120 din Legea nr. 263/2010 si art. 80 din HG nr. 257/2011. Aveti trei ani la dispozitie sa dezbateti succesiunea, acesta este termenul general de prescriptie.
Art. 120
(1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.

Art. 80
(1) Sumele ramase neincasate de catre pensionarul decedat, prevazute in art. 120 alin. (1) din lege, se platesc:
a) sotului supravietuitor;
b) copiilor;
c) parintilor;
d) in lipsa acestora, mostenitorilor in conditiile dreptului comun.
(2) Actele necesare in vederea acordarii acestor sume sunt, dupa caz:
-cerere (anexa nr. 9);
-certificatul de deces, in original si in copie;
-actul de identitate al solicitantului (original si in copie);
-acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);
-certificatul de mostenitor (original si copie);
-copia talonului de plata a pensiei persoanei decedate, dupa caz.

ovi47 a scris:
Deasemenea acest certificat nu este solicitat nici in cererea tip.

Este ciudat ce scrieti. Cuprinsul cererii-tip este prevazut in anexa 9 a HG nr. 257/2011 si in aceasta exista si mentiunea referitoare la depunerea certificatului de mostenitor. Accesati link-ul de mai jos si cititi anexa 9 a HG nr. 257/2011.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament - sa fac succesiune? lena24 lena24 Acum 12 ani am achitat toata suma pentru ca unchiul si matusa mea sa-si cumpere casa, pentru aceasta dinsii mi-au facut un testament prin care eu sa devin ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat, unchiul meu a murit ... Hungan Hungan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat, unchiul meu a murit in 2001. Dupa succesiune apartamentul acestuia s-a impartit 1/4 matusei mele si 3/4 ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire VLADVIOREL12 VLADVIOREL12 AM AVUT UN UNCHI CASATORIT ,IN URMA CASATORIEI NU AU REZULTAT COPII . SOTIA A DECEDAT ULTIMA . CARE ESTE MODALITATE DE IMPARTIRE A MOSTENIRII DACA LA ... (vezi toată discuția)