avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mai multe locuri de munca, fara restrictie de ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mai multe locuri de munca, fara restrictie de ore

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema.
Cum pot sa conving un inspector de la ITM ca nu exista o restrictie in legislatia muncii care sa impiedice o persoana sa aibe mai mult de un loc de munca cu 8 ore/ zi ?
I-am tinut un intreg discurs cu privire la faptul ca restrictia de max 48 ore/sapt este pt un singur angajator, si ca nicaieri nu se pune interdictie ca al II-lea loc de munca sa aibe tot 8 ore/zi, ca la primul.
Singura replica a fost "Da, pai aveti impresia ca stiti mai bine legislatia decat noi, cei de la ITM? ".

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:18, 10 Noiembrie 2008
parerea mea!
legislatia il apara pe angajat impotriva abuzurilor angajatorului dar si pe el insusi impotriva accidentarilor sau stresului etc... nu cred ca o persoana in orice domeniu, poate muncii 96 ore pe saptamana avand acelasi randament la ambele locuri de munca puteti munci cat dori dar fara carte de munca. ar fi si ilegal si imoral fata de cei care nu pot face asta .sindicatele s-au zbatut sa obtina niste drepturi ptr angajati si nu cred ca e bine sa creati un precedent periculos..oricum sunt convins ca e si ilegal toate cele bune!
Din Codul muncii:
Art. 35. - (1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
(3) Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

Raspunsul pe care vi l-a dat arata tocmai ca nu cunoaste bine legea. Raspundeti-i ca unii dintre noi stim mai bine legea decat ei, cei de la ITM.
Atata timp cat pentru toate CIM angajatorul si angajatii platesc toate darile nu vad de ce un inspector de munca ar interpreta legea asa cum vrea el.
Puteti sa va adresati Inspectiei Muncii, forul tutelar al ITM-urilor, si sa-i reclamati pentru incompetenta profesionala.

Riscul unor astfel de angajari apartine angajatorilor, care iau la cunostinta de faptul ca angajatul mai are unul sau mai multe locuri de munca.
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In cazul in care un angajat are 2 contracte de munca in cadrul aceleiasi societati si nu numai, inseamna ca acesta este un salariat cumulard. A se vedea art. 35 alin. (1) Codul Muncii . Fiecare contract poate avea ca timp de lucru 8ore/zi.
Art. 35 (3) Codul Muncii : salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza si aici nu este nici o restrictie a timpului de lucru.
Este evident ca un cumul de functii poate avea loc nu numai la angajatori diferiti, ci chiar la acelasi angajator (prin incheierea cu acesta a inca unui alt contract de munca indiferent de natura activitatii).
Coroborand dispozitiile Codului muncii (art.35 alin.3) cu cele ale Leg.19/2000, cu ale Leg.76/1992 si cele ale Ordonantei nr. 150/2002, inseamna ca acesti angajatori vor retine si vira contributiile de asigurari sociale, reglementate de cele trei acte normative.


TITLUL II - Contractul individual de muncă
CAPITOLUL 1 - Încheierea contractului individual de muncă
Art. 35. [cumulul de funcţii]
(1) Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilităţi pentru cumulul unor funcţii.
(3) Salariaţii care cumulează mai multe funcţii sunt obligaţi să declare fiecărui angajator locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.
[ 19 adnotări ]
1. Cumulul de funcţii reglementat de Codul muncii presupune existenţa mai multor contracte de muncă, indiferent de tipul lor.
2. Cumulul de funcţii se realizează prin încheierea unor contracte individuale de muncă cu timp parţial, astfel încât să fie satisfăcută cerinţa instituită de art. 131 alin. (1) din Codul...
3. În cazul cumulului de funcţii limita maximă a timpului de muncă este 48 de ore cumulate pe săptămână, cu excepţiile reglementate de Codul muncii. Cumulul cu unul sau mai...
sunt adnotarile la codul muncii
' Coroborand dispozitiile Codului muncii (art.35 alin.3) cu cele ale Leg.19/2000, cu ale Leg.76/1992 si cele ale Ordonantei nr. 150/2002, inseamna ca acesti angajatori vor retine si vira contributiile de asigurari sociale, reglementate de cele trei acte normative.'


sa inteleg ca va putea primi 2 pensii iar varsta de pensionare se reduce la jumatate??

Alte discuții în legătură

2 joburi la acelasi patron? neon butterflies neon butterflies daca sunt angajat cu 8 ore la un patron, in ce conditii mai pot desfasura o alta activitate la acelasi loc de munca? (vezi toată discuția)
Doua contracte de munca ancabanciu ancabanciu Va rog spuneti-mi daca sunt angajat cu 8 ore la o societate si vreau un contract de munca partial la alt angajator cu cate ore pot fi angajat la al doilea ... (vezi toată discuția)
Cumul functii amramos amramos un angajat poate incheia cu acelasi angajator 2 contracte de munca? Are un contract cu 8 ore /zi.Poate incheia un contract cu 4 ore/zi pe alta functie? (vezi toată discuția)