Buna seara.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare.
Am 2 credite de la doua CAR uri diferite, am un credit de la o banca, si am o datorie de 10000 ron catre anaf.
De un an si jumatate nu am loc de munca.
De saptamana viitoare ma angajez si vreau sa va intreb daca cele doua car uri pun poprire pe 50 % salar sa zicem unul dintre ei primeste 33 % din salar iar al doilea car primeste restul de 17 % ce se intampla daca depune poprire si banca si anaful.
In mod normal se poate poprii doar 50 % din salar de catre doi creditori, dar daca sunt mai multi creditori atunci ce se intampla?
daca de exemplu am in intretinere pe mama mea atunci ajuta cu ceva?
Exista o ordine de prioritati la retinerile din salariu. Oricum, mai mult de 50 % din salariul net nu se pot opri. Prioritate are ANAF si banca, CAR-urile sunt ultimele pe lista.
Daca va declarati mama in intretinere, atunci beneficiati de deducere la impozit, adica veti plati impozit ceva mai putin lunar (e in functie de salariul brut lunar, dar maximul de castig la impozit este de 16 lei).
Art.169 alin.3 C.mun. prevede ca, in cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
Asadar, banca, CAR-ul sunt ultimele in ordinea prioritatilor ...
Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net. ... asadar , toate institutiile creditoare vor putea pune poprire pe salariu numai pe cel mult 50% din salariul net.
Proprire salariu
lican
Mi s-a facut proprire pe salariu din cauza intarzierii cu plata, intrebarea mea este : dintr-un salariu de 1.600 de ron cu rata lunara la o alta banca in ... (vezi toată discuția)
Poprire
anaanuta
ce lege prevede ca sa nu se opreasca din salar mai mult de 50 la 100. poate institutia la care lucrez sa-mi opreasca 30 la 100 din salar pentru un titlu ... (vezi toată discuția)