Nu inteleg cum functioneaza prescrierea unei pedepse, Va dau un exemplu. Sa zicem ca o pedeapsa cu minimul de 5 ani si maximul de 15 ani s-ar prescrie dupa 10 ani, din ce am citit in codul penal referitor la prescrierea raspunderii penale. Ei bine, daca trec mult mai mult decat cei zece ani, poate spune judecatorul ca nu se prescrie datorita formei continuante, etc, si dandu-i un spor de alti ani la cei 15 ani pedeapsa nu s-ar prescrie cu toate ca in lege spune clar ca pedepesele cu maximul de pana la 15 ani de exemplu se prescriu dupa 10 ani. Intrebarea este daca se poate da un spor de pedeapsa unei pedepse a carei maxim s-ar fi prescris demult?
Nu ati precizat concret datele, nu pot sa va raspund concret. Dar exista prescrierea raspunderii penale si prescrierea executarii pedepsei, doua reglementari distincte in codul de procedura. Daca s-a prescris raspunderea penala, procesul penal/ urmarirea penala inceteaza.
In cazul infractiunilor continuate prescriptia se socoteste de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Nu am un caz concret ci doar vroiam sa inteleg cum e treaba cu prescrierile pedepselor. La prescrierea raspunderii penale de exemplu. Daca cineva savarseste o infractiune, cuprinsa cu un minim de 5 ani si un maxim de 15 ani. Daca are o forma continuanta, sa zicem inceputa in urma cu 17 ani si terminata ca ultima actiune sau inactiune in urma cu 14 ani. Poate judecatorul sa acorde un spor pentru forma continuanta peste maximul de 15 ani care s-ar fi prescris dupa zece ani? Este doar o intrebare pentru a vedea daca prescrierile raspunderii penale sunt in termenele stabilite de codul penal, sau exista diverse tertipuri ce pot schimba aceste termene.
Prescriptie
sunrise25
Daca cineva a comis o infractiune continuanta al carei minim in CP este de 1 an iar maxim de 5 ani, conf. CP si articolului privind prescriptia raspunderii ... (vezi toată discuția)