avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cand se prescrie de fapt?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cand se prescrie de fapt?

Buna ziua,

Nu inteleg cum functioneaza prescrierea unei pedepse, Va dau un exemplu. Sa zicem ca o pedeapsa cu minimul de 5 ani si maximul de 15 ani s-ar prescrie dupa 10 ani, din ce am citit in codul penal referitor la prescrierea raspunderii penale. Ei bine, daca trec mult mai mult decat cei zece ani, poate spune judecatorul ca nu se prescrie datorita formei continuante, etc, si dandu-i un spor de alti ani la cei 15 ani pedeapsa nu s-ar prescrie cu toate ca in lege spune clar ca pedepesele cu maximul de pana la 15 ani de exemplu se prescriu dupa 10 ani. Intrebarea este daca se poate da un spor de pedeapsa unei pedepse a carei maxim s-ar fi prescris demult?
Cel mai recent răspuns: limax , utilizator 08:33, 23 Februarie 2012
Nu ati precizat concret datele, nu pot sa va raspund concret. Dar exista prescrierea raspunderii penale si prescrierea executarii pedepsei, doua reglementari distincte in codul de procedura. Daca s-a prescris raspunderea penala, procesul penal/ urmarirea penala inceteaza.
In cazul infractiunilor continuate prescriptia se socoteste de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni.
Explicati detaliat situatia la care va referiti pentru a obtine raspunsuri care sa va fie de real folos.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Nu am un caz concret ci doar vroiam sa inteleg cum e treaba cu prescrierile pedepselor. La prescrierea raspunderii penale de exemplu. Daca cineva savarseste o infractiune, cuprinsa cu un minim de 5 ani si un maxim de 15 ani. Daca are o forma continuanta, sa zicem inceputa in urma cu 17 ani si terminata ca ultima actiune sau inactiune in urma cu 14 ani. Poate judecatorul sa acorde un spor pentru forma continuanta peste maximul de 15 ani care s-ar fi prescris dupa zece ani? Este doar o intrebare pentru a vedea daca prescrierile raspunderii penale sunt in termenele stabilite de codul penal, sau exista diverse tertipuri ce pot schimba aceste termene.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie sunrise25 sunrise25 Daca cineva a comis o infractiune continuanta al carei minim in CP este de 1 an iar maxim de 5 ani, conf. CP si articolului privind prescriptia raspunderii ... (vezi toată discuția)
Prescriere raspundere penala extazz extazz Termenul de prescriere a raspunderii a unei fapte penala se socoteste de la savarsirea ei sau si pe timpul cat este procesul pe rol?Multumesc.Daca intra in ... (vezi toată discuția)
De la ce moment curge termenul de prescriere a inselaciunii? catinf catinf Am aflat ca inselaciunea se prescrie la 5 ani, conform NCP. Am o plangere penala pentru inselaciune impotriva unei persoane, inregistrata in decembrie 2012, ... (vezi toată discuția)