avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca in strainatate

O firma inregistrata in Romania, isi trimite salariatul la munca in strainatate (mai exact-pe un post de sofer, care efectueaza tranporturi in toata Europa).Care sunt reglementarile legale , in legatura cu acest salariat,unde se incadreaza la delegare,detasare si ce drepturi i se cuvin ?? unde pot gasi informatii despre aceasta situatie??Mentionez ca firma nu are punct de lucru in strainatate,iar salariatul are contractul de munca inregistrat in Romania.
Cel mai recent răspuns: pitirut , utilizator 15:15, 22 Februarie 2012
Pentru ce este trimis in strainatate ? ...

Art. 43 C.mun.
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.

=====

Art. 45 C.mun.
Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului.
Multumesc mult ptr.definitii, dar rugamintea mea era sa-mi indicati ce drepturi are acest salariat ( sofer pe tir in Europa, cum am precizat mai sus), cum ar fi diurna sau alte foloase ce i se cuvin! daca i se acorda in lei sau in valuta, aceste drepturi, in afara salariului de baza!
1. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

2. Diurna pentru deplasarile externe este cea prevazuta in HG nr.518/1995 cu modificarile si completarile ulterioare.
Diurna maxima deductibila externa/zi (conform HG 518/1995+Legea 571/2003 + majorare Legea nr.285/2010 ) - pentru tari UE (in afara de Bulgaria) = 35 EUR x 0,75 x 1,15 x 2,5 = 75,47 EUR/ ZI.
multumesc foarte ,foarte mult!! exact asta ma interesa!
Insanatosire grabnica si o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi diurna pentru deplasare in exteriorul tari. tanasiecristian tanasiecristian Buna ziua.am avut contract de munca cu o firma de transport din Romania desfasurindu-mi activitatea pe teritoriul U.E. vreau sa intreb daca am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Diurna euramonel euramonel Buna ziua, Lucrez la o firma germana si acestia doresc sa ma trimita in Germania pentru 6 saptamani la scolarizare. Care este valoarea minima a diurnei pe ... (vezi toată discuția)