avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... mai platesc la Fondul pentru mediu?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

mai platesc la Fondul pentru mediu?

Buna ziua,

Firma noastra cumpara bustean si il prelucreaza in cherestea.Pana acum am calculat 2% din valoarea busteanului si am declarat si platit la AFM. Insa, de curand m-am documentat si am gasit modificarea Ord.578/2006 in care spune asa:
" ART. 34
Administratorii, respectiv proprietarii de paduri care realizeaza venituri din vanzarea masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor, au obligatia de a calcula si de a plati la Fondul pentru mediu o contributie de 2% din valoarea de vanzare a acestora."

Din acest articol inteleg ca doar proprietarii de paduri declara acest fond, prin urmare eu, ca si operator economic, nu mai am obligatia calcularii si declararii fondului de mediu. Cei de la Garda de Mediu insa,in urma unui control, mi-au spus sa declar in continuare.
Ce ma sfatuiti sa fac? Cum e corect?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ela-d , utilizator 17:19, 8 Martie 2012
dvs platit fondul de mediu ptr ca prelucrarea lemnului produce deseuri. nu are nici o legatura cu vinzarea de material lemnos in calitate de proprietar.
conf art 8 din lg 73/2000 trebuie sa achitati o cotă de 3 % din preţul de adjudecare a masei lemnoase cumpărate de la Regia Naţională a Pădurilor şi de la alţi proprietari de păduri, persoane juridice sau persoane fizice.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Mihai Costache, Avocat
Nu am platit nici o taxa pentru deseurile din lemn, intrucat acelea le valorific.Sunt situatii separate pentru deseuri , pe care le declar anual. Legea 73/2000 a fost abrogata de L196/2005, iar aici art.9, lit f) imi spune
"f) în cazul vânzării masei lemnoase pe picior, contribuţia la Fondul pentru mediu se stabileşte prin aplicarea unui procent de 3% la valoarea de vânzare a acesteia. Suma se încasează de vânzător de la cumpărător odată cu valoarea masei lemnoase şi se varsă de către acesta la Fondul pentru mediu; .
Acest art. a fost modificat si nu mai stiu daca mai declar sau nu.
aveti dreptate.
art 9 lit.f a fost modificat la data 23-iul-2010 de art. I, punctul 2. din Legea 167/2010 si are urmatoarea forma- "o contribuţie de 2% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase şi/sau a materialelor lemnoase obţinute de către administratorul, respectiv proprietarul pădurii, cu excepţia lemnelor de foc, arborilor şi arbuştilor ornamentali, pomilor de Crăciun, răchitei şi puieţilor"
Ordinul MMP nr. 1032/2011 - modificarea Ordinului MMP nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
stabileste:
CAPITOLUL VII
Modul de calcul al contributiei prevazute la art. 9 alin. (1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare

Art. 34. — Administratorii, respectiv proprietarii de paduri care realizeaza venituri din vanzarea masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor, au obligatia de a calcula si de a plati la Fondul pentru mediu o contributie de 2% din valoarea de vanzare a acestora.
Art. 35. — Baza de calcul la care se aplica contributia de 2% la Fondul pentru mediu reprezinta valoarea de vanzare a masei lemnoase si/sau a materialelor lemnoase obtinute, cu exceptia lemnelor de foc, arborilor si arbustilor ornamentali, pomilor de Craciun, rachitei si puietilor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.
Art. 36. — Contributia prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se declara si se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care administratorul, respectiv proprietarul padurii a vandut masa lemnoasa si/sau materialele lemnoase obtinute.
Art. 37. — In aplicarea prevederilor prezentului capitol, semnificatia termenilor utilizati este prevazuta la pct. 12 si 13 din anexa.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...


Prin acesta inteleg ca proprietarii de paduri si nu cei care cumpara lemnul trebuie sa plateasca taxa la fondul de mediu.

INTREBAREA MEA ESTE :DACA CEL CARE CUMPARA LEMN FABRICA PALETI UNDE SE INCADREAZA SI CONFORM CAREI LEGI, SUNT CURIOASA DACA PENTRU UN ASTFEL DE PRODUS LEGEA CERE SA SE PLATEASCA O TAXA DE MAI MULTE ORI, ADICA 2% LA VANZATORUL DE LEMN SI CINE MAI STIE CAT DACA SUNT CLASIFICATI CA AMBALAJ.

DACA SUNT CLASIFICATI CA AMBALAJ MA INTERESEAZA ACTUL NORMATIV IN VIGOARE.

DACA AVETI CUNOSTINTA CARE SUNT ACTELE NORMATIVE IN VIGOARE APLICABILE IN FEB. 2012 FONDULUI DE MEDIU ( NU DESEURI, am inteles ca pentru deseuri este LEGEA 211/2011)
MULTUMESC, ASTEPT UN RASPUNS.
Buna ziua, va rog frumos , daca este cineva aici care ma poate ajuta si pe mine, deoarece nu ma descurc : firma noastra produce produse, in principal cutii din carton .Pana acum nu s-a raportat nimic la fondul de mediu, dar de luna aceasta s-a incheiat un contract de preluare de responsabilitate cu o firma autorizata.
Am citit destul de mult pe aceasta tema si totusi nu am reusit sa ma lamuresc pe deplin. In prima faza trebuie sa transmit la autoritatea teritoriala o declaratie privind transferul obligatiilor. Pentru Bucuresti unde anume trebuie sa transmit, la adesa din Lacul Morii nr.1? Si raportarea lunara trebuie trimisa tot acolo?
In afara de aceste cantitati de ambalaje introduse pe piata mai trebuie sa completez si alte tabele si sa le transmit si alte situatii pentru Fondul de Mediu? Mentionez ca deseurile de carton rezultate din productie sunt vandute la o firma, astea trebuiesc raportate undeva? Pentru cutiile pe care le producem trebuie sa platim ceva (imi scapa sensul expresiei "introduse pe piata", eu gandesc ca noi doar le producem, le introduc pe piata cei pentru cale le facem....sau nu este asa:-/).
Mai trebuie facut si altceva...?
Se poate sa fie penalizata firma ca n-a depus nici o declaratie pana acum? Putem repara cumva acest lucru? Daca da, cum?

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Taxa de mediu pentru padure alex68 alex68 Va adresez rugamintea sa-mi spuneti daca pentru detinerea unei suprafete de teren cu vegetatie forestiera (padure - 3,25 ha) trebuie platita taxa de mediu. ... (vezi toată discuția)
Vanzarea de arbusti ornamentali si a arborilor ornamentali miklos_elena miklos_elena Buna ziua, vanzarea de material saditor -ca arbusti ornamentali si arbori ornamentali intra sub incidenta masei lemnoase ? pentru aplicarea taxarii ... (vezi toată discuția)
Transport pomi de craciun 2014 haicansorina haicansorina Buna ziua Cum se transporta in anul 2014 pomii de craciun? pe baza la ce documente si daca necesita crotaliu aplicat sau numai marca dreptunghiulara ? cf HG ... (vezi toată discuția)