avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept de vizitare minor 4 ani cu luarea acestuia in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept de vizitare minor 4 ani cu luarea acestuia in strainatate (tatal domiciliul in Belgia)

Buna ziua,

as dori sa stiu care este probabilitatea ca unui tata, cu domiciliul in Belgia, de a i se acorda drept de vizitare minor cu luarea acestuia din urma in strainatate. Divortul s-a pronuntat in 2009, pe cand minorul avea 1 an. Tatal nu a cerut drept de vizitare si nici nu i-a fost refuzat contactul cu minorul sub orice forma. Frecventa cu care a efectuat vizite minorului a fost 1 data pe an/cateva ore, desi i-a fost permis sa petreaca cate zile doreste la domiciliul meu si al minorului, fiind gazduit de noi.
Dupa anii acestia, mama are o noua relatie, copilul este foarte atasat de partenerul acesteia.
Tatal intenteaza brusc proces de vizitare minor cu dreptul de a lua copilul in Belgia mai multe saptamani, cel putin 3 consecutiv.
Copilul nu doreste acest lucru, este foarte atasat de mama si desi i-am explicat ca este posibil ca tatal lui sa il ia, plinge si este speriat.
Avand in vedere raportul tatalui cu minorului, inconsistenta acestuia in fapt, care este posibilitatea sa obtina acest lucru?
Este in interesul suprem al minorului aceasta ruptura brusca de mama sa, pe o perioada de timp relativ mare si la o distanta atat de mare de casa?
Da, atunci cand se ajunge in instanta, legea considera ca este in interesul superior al minorului ca acesta sa aiba legaturi personale extinse cu parintele necustodian. 3 saptamani vara, avand in vedere ca in timpul anului, nu solicita w/e-uri ... e chiar putin!

Instantele nu iau in considerare faptul ca in acest moment nu exista o legatura afectiva stransa intre minor si tatal acestuia. Din contra, as spune ca se insista pe reluarea legaturilor ''firesti'' dintre un parinte si copilul acestuia.

Va inteleg problema perfect, incercati sa mergeti cu minorul la o consiliere psihologica si depuneti la dosar un raport de evaluare psihologica. Nu va conta foarte mult, eventual va amana un timp inceperea programului de vizitare, dar este singurul lucru pe care il puteti face. Atata timp cat tatal isi exprima dorinta de a intretine legaturi personale cu copilul sau printr-un program de vizitare, prezinta conditii locative si materiale decente si are moralitatea necesara de a intretine aceste relatii firesti, legea ii va oferi negresit acest drept.

Ar fi bine sa discutati cu copilul, dar si cu tatal acestuia, ca aceste plecari sa se produca amiabil si fara ultilizarea fortei sau a vreunei autoritati.
Va multumesc foarte frumos pentru raspuns!

Cunoasteti cumva cazuri care au fost solutionate in acest fel, adica acordarea acestui drept de vizitare cu luarea minorului in strainatate?
Stiu ca situatia sta cum a fost descrisa si de dumneavoastra.....cu drepturi extinse si obligatii minime (de cele mai multe ori, din pacate...). Dar consider ca o solutie de genul acesta este oarecum riscanta sa fie tratata ca si cum acest drept de vizitare s-ar "consuma" in Romania.
Daca tatal a fost violent in fosta relatie cu mama, are un dosar penal pentru conducerea in stare de ebrietate....si lista "pacatelor" continua.....aceste lucruri nu cantaresc in a lua cu usurinta o asemenea decizie si in a i se acorda acest drept?
Iar daca totusi il va obtine, cum se va pune in practica in cazul in care copilul refuza sa plece cu tatal sau?
da. am avut un caz similar iar actiunea a fost admisa. desigur s-au adus probe ca este in interesul minorului ca tatal sa aiba drept de vizitare la domiciliul sau in strainatate. pot sa va spun ca depinde foarte mult cum contracarati cererea tatalui in sensul ca trebuie sa demonstrati ca in interesul minorului este ca dreptul de vizitare sa se exercite in Romania. nici o instanta nu va respinge o actiune de stabilirea dreptului de vizitare minor, decat in cicumstante foarte speciale din care rezulta ca acest lucru pune in pericol grav minorul.

nu va bazati pe deductii cum ar fi comportament tata fata de mama.....situatia este si mai complicata acum , decand cu Noul cod civil si regula custdiei comune.....mai ales ca art. 6 prevede ca acesta se aplica si relatiilor anterioare in ce priveste filiatia, intretinerea minorilor etc.
consultati un avocat la cazul in speta.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Doamna avocat, va multumesc pentru raspuns!
Am contactat un avocat si asa va proceda, contracarand solicitarea tatalui de a lua minorul in strainatate, cel putin la aceasta varsta. La domiciliul mamei fostului sot mai figureaza si acesta din urma ca avand domiciliul, sper sa obtina drept de vizitare doar la acest domiciliu.
Ma interesa existenta altor cazuri similare si solutia obtinuta.
Intrebarea adiacenta era.....indiferent de dreptul obtinut si modul de exercitare, opozitia copilului cam cat cantareste in punerea in practica efectiva?
Este luat cu forta impotriva vointei lui?
Mara,
Suntem in aceeasi situatie, sa stiti ca este un demers MURDAR, noua ne-a cauzat multi nervi, iar copilul, fericit pana de curand, simte tensiunea creata de demersurile biologicului.
Sa stiti ca insusi faptul ca doreste program de "relatii cu minorul" este o mare bila alba pentru dansul.
Daca nu a contribuit material se trece cu vederea, desi , LEGAL, contributia materiala este OBLIGATIE a parintelui.
Se merge pe DREPTUL tatalui, mai putin pe responsabilitatea sa.
Dvs. puteti merge cu copilul la psiholg, asa cum v-a explicat d-na Milady anterior; eu cred ca nici psihologii nu recomanda ruptura brusca , scoaterea copilului din mediul sau si incredintarea unui strain practic pentru o perioada asa lunga;instanta va cere ancheta psihosociala la domiciliul sau din Belgia, asta dureaza un pic, puteti cere un program de acomodare, aratand ca minorul nu-si cunoaste tatal si acesta trebuie sa fie introdus treptat in viata sa, prin vizite la domiciliu, apoi iesiri scurte in oras.....
Intre timp, copilul creste si va putea sa-si impuna vointa, cu deplin discernamant.

Executarea silita nu se poate face minorului, doar mamei. Deci nimeni nu are dreptul sa ia copilul cu forta, cand acesta urla, plange si se opune.

Treaba cu violenta nu tine:"Un sot rau poate fi un tata foarte bun"- asta e deviza judecatorilor. Numai daca a maltratat copilul si aduceti dovezi in acest sens de la IML si de la Politie aveti sansa de vizite mai scurte, dar tot vor fi aceste vizite.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cand un copil minor nu doreste sa plece la celalat parinte? JulieC JulieC Tatal copilului are o ordonanta presedentiala cu drept de vizitare de doua ori pe saptamana. O pune in aplicare cand doreste o data la 2-3 luni. Fetita are 8 ... (vezi toată discuția)
Șicane, amenințări și atitudine nepotrivită față de mama copilului: sunt interesată de toate legile și normele cu privire la hărțuirea psihologică între părinți planurinoi planurinoi Buna ziua! Sunt interesata de toate legile si normele cu privire la hartuirea psihologica intre parinti, mai exact atitutinea unui tata asupra unei mame. ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie intretinere ContSters129337 ContSters129337 Buna seara. In urma cu 8 ani am divorțat. S-a stabilit atunci ca pensia alimentara sa fie fixa si raportata la salariul de atunci al tatalui copilului. Tot ... (vezi toată discuția)