avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... administrarea interogatoriului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

administrarea interogatoriului

Buna ziua,

doar reclamantul poate sa administreze proba interogatoriului? Daca si partea parata a solicitat si a primit dreptul de a pune intrebari prin interogatoriu, este obligata sa fie prezenta in instanta sau poate sa trimita prin posta? Pot fi intrebarile citite de instanta?
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 09:31, 24 Februarie 2012
Interogatoriul se propune de către reclamant prin cererea de chemare în judecată (art.112 alin.1 pct.5 C.proc.civ.) sau cel mai târziu la prima zi de înfăţişare. În acest scop, el va specifica în cererea introductivă că solicită citarea pârâtului cu menţiunea „personal la interogatoriu”. Potrivit art.114 ind.1 alin.5 C.proc.civ., preşedintele instanţei va dispune citarea pârâtului cu menţiunea de mai sus odată cu fixarea primului termen de judecată, dacă reclamantul a solicitat proba cu interogatoriu prin cererea introductivă, însă admisibilitatea acestuia se discută la prima zi de înfăţişare.
Pârâtul poate solicita chemarea la interogatoriu a reclamantului prin întâmpinare sau cel mai târziu la prima zi de înfăţişare în cazul în care nu este reprezentat sau asistat de avocat.

Partea chemată la interogatoriu trebuie să se prezinte în instanţă pentru a răspunde la întrebările ce i se pun. Deci, luarea interogatoriului are loc în faţa instanţei de judecată.

Luarea interogatoriului se face astfel : partea care l-a propus sau instanţa, în cazul dispunerii din oficiu, formulează în scris întrebările, pe care le consemnează în partea stângă a foii de interogatoriu, fără să depăşească jumătatea colii de hârtie. Este necesar ca partea să prezinte întrebările în momentul luării interogatoriului şi nu să le depună la dosar mai înainte de termenul de judecată la care urmează să răspundă cel chemat la interogatoriu, deoarece altfel s-ar ajunge la pregătirea răspunsurilor dinainte ori interogatoriul trebuie să fie o surpriză .Răspunsurile la interogatoriu vor fi trecute pe aceeaşi foaie cu întrebările, în partea dreaptă a acesteia, în ordinea şi în dreptul fiecărei întrebări. De regulă, în practică se numerotează cu acelaşi număr atât întrebarea, cât şi răspunsul dat la întrebarea respectivă .
Cel chemat la interogatoriu va fi întrebat de către preşedintele completului de judecată asupra fiecărui fapt în parte şi va răspunde oral, cu excepţia persoanelor juridice care vor răspunde în scris. Cu încuviinţarea preşedintelui, fiecare dintre judecători, procurorul, precum şi partea adversă pot pune de-a dreptul întrebări celui chemat la interogatoriu.

Interogatoriul va fi semnat pe fiecare pagină de către preşedinte, grefier, de partea care l-a propus, precum şi de partea care a răspuns, după ce a luat cunoştinţă de cuprins. De asemenea, vor fi semnate în acelaşi mod adăugirile, ştersăturile sau schimbările aduse, sub pedeapsa de a nu fi ţinute în seamă . Dacă părţile nu vor sau nu pot să semneze, se va face menţiune despre aceasta în josul interogatoriului (art.221 C.proc.civ.).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricare parte din proces poate obţine de la celalalt o mărturisire în faţa instanţei despre împrejurări de fapt care au legătura cu pretenţia dedusă judecăţii.
Interogatoriul se prezintă instanţei în scris, iar partea chemată personal la interogatoriu va fi obligată să răspundă la întrebări, fără a depune un jurământ.
Statul şi celelalte persoane juridice vor răspunde în scris la interogatoriul ce li se va comunica de instanţa, iar persoanele fizice personal.
Acestora din urma le sunt citite intrebarile in instanta.
Dacă partea chemata la interogatoriu, fără motive temeinice refuză să răspundă la intrebari sau nu se prezintă la instanţă la data stabilită luării interogatoriului, instanţa poate socoti aceste împrejurări ca o mărturisire deplină sau numai ca un început de dovadă în folosul părţii potrivnice.
:)
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura luarii interogatoriului mototo mototo Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt reclamant in contencios-anulare decizie concediere. Am inteles multumita ca martor nu pot fi. In acest caz,pot fi ... (vezi toată discuția)
Cine poate solicita proba cu interogatoriul? reclamanta poate solicita propriul intergator? annuska annuska Intr-o actiune civila, reclamanta a solicitat luarea interogatoriului paratilor, instanta a admis si s-au si luat interogatoriile. Parata desi initial a ... (vezi toată discuția)
Neprezentarea la interogatoriu a unuia dintre cei doi relamanti lore37 lore37 Buna seara Impreuna cu sotul, suntem reclamanti intr-un proces cu o banca avand pretentii banesti. La solicitarea bancii la primul termen de judecata, ... (vezi toată discuția)