avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine poate solicita proba cu interogatoriul? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine poate solicita proba cu interogatoriul? Reclamanta poate solicita propriul intergator?

Intr-o actiune civila, reclamanta a solicitat luarea interogatoriului paratilor, instanta a admis si s-au si luat interogatoriile. Parata desi initial a solicitat, apoi a renuntat la proba cu interogatoriul reclamantei. Instanta a luat act, moment in care reclamanta a solicitat luarea propriului interogator, proba asupra careia instanta a prorogat pronuntarea, intrucat reclamanta este diagnosticata cu etilism cronic. Are dreptul reclamanta sa solicite luarea propriului interogator, si daca da inh virtutea carui articol, daca nu, va rog sa-mi dati si temei de drept. Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 11:31, 8 Iunie 2010
Cum sa-si ia propriul interogatoriu?Interogatoriul se iau partilor, sau instanta poate din oficiu sa ia interogatoriu partilor din dosar!

Art. 218
Se va putea incuviinta chemarea la interogatoriu, cand este privitor la fapte personale, care, fiind in legatura cu pricina, pot duce la dezlegarea ei.

Art. 219
Cel chemat va fi intrebat de catre presedinte asupra fiecarui fapt in parte.
Cu incuviintarea presedintelui, fiecare dintre judecatori, procurorul, precum si partea potrivnica pot pune de-a dreptul intrebari celui chemat la interogatoriu.
Partea nu are voie sa citeasca un raspuns scris de mai inainte. Ea se poate folosi insa de insemnari, cu incuviintarea presedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri.
Daca partea declara ca pentru a raspunde trebuie sa cerceteze inscrisuri, se va putea fixa un nou termen pentru interogatoriu.

Art. 220
Reprezentantul legal poate fi chemat personal la interogatoriu pentru actele incheiate si faptele savarsite de el in aceasta calitate.

Art. 221
Raspunsurile la interogatoriu vor fi trecute pe aceeasi foaie cu intrebarile. Interogatoriul va fi semnat pe fiecare pagina de presedinte, grefier, de cel care l-a propus, precum si de partea care a raspuns dupa ce a luat cunostinta de cuprins. Tot astfel vor fi semnate adaugirile, stersaturile sau schimbarile aduse, sub pedeapsa de a nu fi tinute in seama.
Daca partile nu voiesc sau nu pot sa semneze, se va face aratare in josul interogatoriului.

Art. 222
Statul si celelalte persoane juridice de drept public, precum si persoanele juridice de drept privat, vor raspunde in scris la interogatoriul ce li se va comunica.
Se excepteaza societatile comerciale de persoane, ai caror asociati cu drept de reprezentare vor fi citati personal la interogatoriu.

Art. 223
Partea care are domiciliu in strainatate va putea fi interogata prin cel care o reprezinta in judecata.
In acest caz, interogatoriul va fi comunicat in scris mandatarului, care va depune raspunsul partii dat in cuprinsul unei procuri speciale si autentice. Daca mandatarul este avocat, procura speciala certificata de acesta este indestulatoare.

Art. 224
Instanta poate incuviinta luarea interogatoriului la locuinta, daca partea este impiedicata de a veni in fata instantei.
Art. 225

Daca partea, fara motive temeinice, refuza sa raspunda la interogatoriu sau nu se infatiseaza, instanta poate socoti aceste imprejurari ca o marturisire deplina sau numai ca un inceput de dovada in folosul partii potrivnice.
Margareta Stanciu a scris:
Cum sa-si ia propriul interogatoriu?Interogatoriul se iau partilor, sau instanta poate din oficiu sa ia interogatoriu partilor din dosar!
Art. 218
Se va putea incuviinta chemarea la interogatoriu, cand este privitor la fapte personale, care, fiind in legatura cu pricina, pot duce la dezlegarea ei.

Buna ziua,
Art. 218. este clar.
Dar unde scrie ca nu se poate propune si interogatoriul Reclamantului ?
Ce nu este formal interzis de lege, este permis, nu ?
annuska a scris:

Are dreptul reclamanta sa solicite luarea propriului interogator, si daca da inh virtutea carui articol, daca nu, va rog sa-mi dati si temei de drept. Multumesc .


Si cine formuleaza interogatoriul? :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audierea martorilor intr-un dosar de partaj avocado12 avocado12 Buna ziua! in cazul audierii martorilor si partilor in dosar de partaj,prezenta partilor poate fi obligatorie sau avocatul are dreptul da si reprezinte ... (vezi toată discuția)
O partea (paratul) poate interoga reclamantul / martorii intr-un proces civil, in cazul in care nu are avocat? Mihaela_12 Mihaela_12 Intr-un proces civil, partea care nu are avocat (parat) poate solicita in Fond, interogarea reclamantului sau martorilor? Daca da, care este procedura pentru ... (vezi toată discuția)
Administrarea interogatoriului suciu_diana suciu_diana Buna ziua, doar reclamantul poate sa administreze proba interogatoriului? Daca si partea parata a solicitat si a primit dreptul de a pune intrebari prin ... (vezi toată discuția)