Intr-un proces civil, partea care nu are avocat (parat) poate solicita in Fond, interogarea reclamantului sau martorilor? Daca da, care este procedura pentru aceasta solicitare? Daca la urmatorul termen (Fond), deja este planificat sa se prezinte martorii si reclamantul, atunci se poate solicita, pe loc, ca paratul sa poata interoga martorii si reclamantul? Trebuie depusa o lista cu intrebarile atunci?
n53
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Codul de Proc. Civ., ne arată următoarele :
Interogatoriul
Art. 351
Încuviinţarea interogatoriului
Instanţa poate încuviinţa, la cerere sau din oficiu, chemarea la interogatoriu a oricăreia dintre părţi, cu privire la fapte personale, care sunt de natură să ducă la soluţionarea procesului.
Art. 352
Luarea interogatoriului persoanelor fizice
(1) Cel chemat în persoană va fi întrebat de către preşedinte asupra fiecărui fapt în parte.
(2) Cu încuviinţarea preşedintelui, fiecare dintre judecători, procurorul, când participă la judecată, precum şi partea adversă pot pune direct întrebări celui chemat la interogatoriu.
(3) Partea va răspunde fără să poată citi un proiect de răspuns scris în prealabil. Ea se poate folosi însă de însemnări, cu încuviinţarea preşedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri.
(4) Dacă partea declară că pentru a răspunde trebuie să cerceteze înscrisuri, registre sau dosare, se va putea fixa un nou termen pentru interogatoriu.
(5) Când ambele părţi sunt de faţă la luarea interogatoriului, ele pot fi confruntate.
Art. 353
Luarea interogatoriului reprezentantului legal
Reprezentantul legal al unei persoane lipsite de capacitate de exerciţiu sau cel care asistă persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate fi chemat personal la interogatoriu numai în legătură cu actele încheiate şi faptele săvârşite în această calitate.
Art. 354
Consemnarea răspunsurilor la interogatoriu
(1) Răspunsurile la interogatoriu vor fi trecute pe aceeaşi foaie cu întrebările. Interogatoriul va fi semnat pe fiecare pagină de preşedinte, grefier, de cel care l-a propus, precum şi de partea care a răspuns după ce a luat cunoştinţă de cuprins. Tot astfel vor fi semnate adăugirile, ştersăturile sau schimbările aduse, sub sancţiunea de a nu fi ţinute în seamă.
(2) Dacă partea interogată sau cealaltă parte nu voieşte ori nu poate să semneze, se va consemna în josul interogatoriului.
(3) În cazul în care interogatoriul a fost dispus din oficiu, precum şi în cazul prevăzut la art. 352 alin. (2), vor fi consemnate în încheierea de şedinţă atât întrebările, cât şi răspunsurile.
Ar trebui, să formulați un interogatoriu mai dinainte de termenul stabilit, cu circa 10 întrebări (lăsați un spațiu între întrebări, apreciabil răspunsului) scurte, clare și pertinente cauzei.Înmânați un exemplar în ziua respectivă instanței.Vă notați și dvs. pe un alt exemplar răspunsul celui interogat.Exemplarul înmânat instanței, va fi completat de aceasta și semnat de cel interogat, apoi, pus la dosarul cauzei.