avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce-i de fãcut???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce-i de fãcut???

Am avut contract de muncă pe durată nedeterminată la o societate comercială.
S-a dorit inlăturarea mea și am fost pusă in fața unei cereri de demisie pe care am semnat-o, in urma asigirărilor că voi mai lucra pe durata preavizului.
La trei zile s-a emis o decizie de incetrare a contractului individual de muncă in baza art.81(7).
Ce aș mai putea face in acestă situație?
Cu multe mulțumiri pentru răspunsuri !!!
Cel mai recent răspuns: Viviana Serni , Avocat 21:33, 25 Februarie 2012
Potrivit art. 81 din Codul Muncii
,,(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.,,
Raspunsul il da chiar articolul mentionat: Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv
Nu mai puteti face absolut nimic.Nu ar fi trebuit sa semnati acea demisie.Invatatura de minte pe viitor....
Demisia este un act unilateral, ea nu trebuie aprobată de angajator.
Totusi puteti solicita angajatorului retractarea ei, care se va produce numai daca angajatorul va fi de acord.

Sau

Puteti solicita instanţei anularea demisiei ca act juridic unilateral, în cazul în care consimţământul dvs.a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă, in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de incetare a c.i.m.

Pentru asta trebuie dovedit prejudiciului moral suferit. Sansele depind de ce ati scris efectiv in demisie si probele pe care le veti aduce.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Viviana Serni, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz rrobert rrobert Ce articol din codul muncii este aplicabil la ora actuală pentru demisia cu preaviz (vezi toată discuția)
Demisie samo samo am semnat contractul de munca in ianuarie;in 21 mai mi-am dat demisia ,acum trebuie sa stau in preaviz 20 de zile?:( (vezi toată discuția)