Stiu ca CCC se poate ia pentru un an sau doi dar nu pricep diferentele. In situatia ce mama este angajata de o primaria ca ingrijitoara de un copil cu handicap si acum e insarcinata si asteapta se nasca un alt copi in mai 2012. Tatal lucreaza ca pfa. Tatal poate lucra ca pfa si sa fie angajat el de la primaria, inlocuind mamei si fiind in acelas timp pfa?. Pe de alta parte care este diferenta intre cele doi ani si un an, e vorba doar de o porportia mai mica de indemnizatia?. Cate drepturile acumulate poate sa ceara primariei si care sunt avantajele in general daca va naste in mai si are deja un an de cim?
Exista diferente cu privire la cuantumul maxim indemnizatiei , cu privire si la alte avantaje.
1. Pentru a se beneficia de indemnizatia pentru CCC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni sa fie realizate venituri supuse impozitului pe venit.
2. Intrucat data preconizata a nasterii copilului este mai 2012, conditiile de acordare a indemnizatiei se vor schimba ..astfel ca, ambii parinti trebuie sa beneficieze de CCC si indemnizatia aferenta, dintre care un parinte trebuie sa stea cel putin o luna de zile in CCC.
3. Realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in perioada CCC duce la suspendarea platii indemnizatiei , daca copilul nu a împlinit vârsta de un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Ok. Am inteleg. Daca tatal se angajeaza ca ingrijitor copilului cu handicap poate fi si pfa, dar nu le cuvine CCC fiind pfa, decat o luna obligata in care nu poate realiza alte venituri. Mama ia CCC 12 sau 24 de luni minus o luna sau doi. Mi ar fi de folos un referat mai lung despre beneficiile si cuantumurile daca e posibil. Va multumesc mult!.
Daca unul dintre parinti nu intra in CCC cel putin o luna de zile , celuilalt parinte i se va diminua durata CCC si plata indemnizatiei cu o luna de zile.
1. CCC cu o durata de 1 an de zile
- Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR, unde ISR = indicatorul social de referinta si care are in prezent o valoare de 500 lei . Astfel, indemnizatia are o valoare cuprinsa intre 600 - 3400 lei
- daca pe perioada concediului se realizeaza venituri supuse impozitului pe venit , plata indemnizatiei se suspenda.
- daca se doreste realizarea de venituri supuse impozitului pe venit pe durata CCC înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, atunci persoana indreptatita va beneficia de un stimulent de insertie in valoare de 500 lei la pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
2. CCC cu o durata de 2 ani de zile
- Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR, unde ISR = indicatorul social de referinta si care are in prezent o valoare de 500 lei . Astfel, indemnizatia are o valoare cuprinsa intre 600 - 1200 lei
- daca se doreste realizarea de venituri supuse impozitului pe venit pe durata CCC dupa împlinirea de către copil a vârstei de un an, atunci plata indemnizatiei nu se suspenda.
3. Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în situaţia în care
beneficiarii acestei indemnizaţii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv
de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru
creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în
perioada de concediu.