avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ma pot pensiona anticipat?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ma pot pensiona anticipat?

Buna ziua,

as vrea sa stiu daca ma pot pensiona anticipat,
si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinesc.
multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:45, 17 Septembrie 2013
Data nasterii?
15.11.1960, ani de facultate 1979 - 1983, angajata din octombrie 1983.
multumesc
Pentru pensie anticipata,conditiile sunt:

Varsta 56 de ani si 11 luni
Stagiu de cotizare de 39 de ani si 11 luni,fara stagiu asimilat(facultate).
1. Pentru o femeie nascuta in noiembrie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 11 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:

- pensie pentru limita de varsta la 61 de ani si 11 luni, in octombrie 2022, daca aveti stagiul minim de cotizare de15 ani;
- pensie anticipata (fara diminuare) la 56 de ani si 11 luni, in octombrie 2017, daca veti avea un stagiu de cotizare de 39 de ani si 11 luni (adica 8 ani peste stagiul complet de cotizare);
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 11 luni, in octombrie 2017, daca veti avea stagiul complet de cotizare de 31 de ani si 11 luni.

3. Perioada in care ati urmat cursurile facultatii este perioada asimilata si se ia in calcul numai la pensia pentru limita de varsta.
Multumes,

din 2012 s-a schimbat ceva in conditiile de pensionare?

eu lucrez din septembrei 1983 deci am 30 ani vechime.

cu stima,

Alte discuții în legătură

Pensionare brezel brezel persoana de sex feminin nascuta in 02.08.1960 care lucreaza din data de 16.10.1979 va rog sa-mi spuneti la ce data ma pot pensiona anticipat , anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensie femei lypp lypp va rog,sunt nascuta la 15 oct 1960,cind pot iesi la pensie,anii de facultate sunt calculati ca vechime in munca sau nu,daca am 2 facultati se tina cont ... (vezi toată discuția)
Pensionare kedvescarmen kedvescarmen Sunt nascuta in anul 1960 .11.14 vreau sa ma pensionez anticipat partial am 31 ani vechime . In ce an ma pot pensiona? Va multumesc (vezi toată discuția)