avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducerea personalã
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducerea personalã

Buna ziua,
Am depus cerere tip la angajator pentru deducerea personala conform art.56 - 57 din codul fiscal. Am atasat copie certificat nastere, adeverinta venit pentru sot, copie act de identitate.
Angajatorul, institutie publica, refuza sa imi aplice deducerea.
Poate face asa ceva ? E la libera apreciere a angajatorului ?
In art.57 din codul fiscal nu scrie ca e obligat. :(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:36, 29 Februarie 2012
Printre actele depuse trebuia sa depuneti si copie certificat de casatorie(posibil sa fi depus, dar nu ati specificat ).
Angajatorul este obligat sa tina cont de aceasta deducere suplimentara, deoarece prin aplicarea acesteia se determina baza de calcul al impozitului pe venitul din salarii,conform cu articolul 57 din Codul Fiscal alin 2.
Adeverinta de venit a sotului ,depusa de dvs, trebuie sa se incadreze in aln 3 din art 56.adica
veniturile impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Care a fost obiectul refuzului institutiei publice?

Am depus la fel ca anul trecut : cerere, copii CI (al meu si sotia), certificat nastere copil, adeverinta de venit sotie, certificat casatorie. Anul trecut s-a putut.
Anul asta nu mai vor.
E vorba de copilul meu pentru care cer deducerea personala.
Am dreptul dar se pare ca daca angajatorul vrea , atunci retine, daca nu, atunci nu. M-as duce in instanta dar mi-e frica ca chieltui banii aiurea.
Nu art.57 din Codul fiscal reglementeaza deducerea personala , ci art.56 care la alin.1 prevede : Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal prevad:
88. Deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază, în limita venitului realizat.
Deducerea personală este stabilită în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază de către contribuabil şi numărul de persoane aflate în întreţinerea acestuia.

89. Obligaţia stabilirii persoanelor aflate în întreţinerea contribuabilului în funcţie de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcţia de bază.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere la stat pentru doua persoane aflate in intretinere? lliviu2013 lliviu2013 buna ziua am icercat sa obtin un credit astazi la banca . am salariul de 850 lei si cei de la banca mau intrebat cine beneficiaza de deducere de la stat pentru ... (vezi toată discuția)
Deduceri suplimentare pentru copii gavrilutmf gavrilutmf Pentru obtinerea deducerilor suplimentare pentru copiii (12 si 11 ani) aflati in intretinere angajatorul mi-a cerut adeverinte de la scoala unde invata copiii ... (vezi toată discuția)
Deducerea la impozit rodicasaizu rodicasaizu Buna ziua , numele meu este Luminita Saizu si am o intrebare legata impozit . Am doi copii in varsta de 7 respectiv 12 ani , care sunt trecuti in ... (vezi toată discuția)