avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescrierea faptei de a conduce fara permis
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescrierea faptei de a conduce fara permis

Buna,

Dupa cat timp se prescrie fapta de a conduce un autovehicul neavand permis de conducere? Infractiunea a fost constatata in septembrie 2007. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: geok1972 , utilizator 00:27, 9 Octombrie 2021
Art. 122
Termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana fizica sunt:
a) 15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depaseste 15 ani;
c) 8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
d) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani;
e) 3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii care nu depaseste un an sau amenda.
Termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana juridica sunt:
a) 10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita de persoana fizica pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita de persoana fizica pedeapsa inchisorii de cel mult 10 ani sau amenda.
Termenele aratate in prezentul articol se socotesc de la data savarsirii infractiunii. In cazul infractiunilor continue termenul curge de la data incetarii actiunii sau inactiunii, iar in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni.
Raspunderea penala a persoanei juridice se prescrie in conditiile prevazute de lege pentru persoana fizica, dispozitiile prevazute in art. 121-124 aplicandu-se in mod corespunzator.

Tinand cont ca:
Art. 86. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

raspunsul e 5 ani.
Multumesc, este clar acum. Data de la care curge acest termen de 5 ani este data savarsirii / constatarii faptei de catre organul de politie sau o alta data (de exemplu, data inceperii urmaririi penale)?

Speta este urmatoarea: un tip vine din strainatate, in concediu, cu masina personala condusa de cineva care are permis de conducere. Ajuns acasa, il mananca undeva si isi conduce singur masina, fara a detine permis. Il opreste politia pentru depasirea vitezei. El declara ca nu are actele la el si isi da datele verbal. Agentul ii aplica o amenda contraventionala, pe care tipul o plateste. A doua zi se urca in masina si pleaca din tara.

La cateva zile, agentul care a aplicat amenda, dupa verificari (pe care nu le+a facut atunci cind l-a oprit) descopera ca tipul nu detinea permis. De atunci il cauta intr-una, sa ii aplice o amenda penala si sa finalizeze dosarul.
Termenul se socoteste de la data savarsirii infractiunii.
daca fapta a fost facuta in 2015 si suntem in 2021 fapta se prescrie dupa 5 ani sau de la data inceperi urmaririi penale? eu am dosar penela si fapta a fost savarsita in 2015. se poate sa ma reprezentati si pe mine in acest proces?
daca dosarul e din 2015 se prescrie dupa 5 ani sau nu? desi am mai avut dosare pe care le am executat cu munca in folosul comunitati 160 ore si probatiune 2 ani. multumesc. Si as dori sa stiu daca ma puteti reprezenta in acest proces daca se poate
Gabriela Mihai a scris:

Termenul se socoteste de la data savarsirii infractiunii.

Ultima modificare: Vineri, 21 Mai 2021
geok1972, utilizator

Alte discuții în legătură

Codul penal cozmaiulian cozmaiulian se prescrie o fapta penala dupa un anumit timp ?? (vezi toată discuția)
Termenele de prescriptie a raspunderii penale IoanaStan IoanaStan As avea si eu o nelamurire... Sunt studenta la Drept, anul II; la cursuri domnul profesor ne-a spus ca exista o lege noua a termenelor de prescriptie a ... (vezi toată discuția)
Prescriere fapta lucian55 lucian55 AM si eu o intrebare in cat timp se prescrie o fapta\'\'conducere fara permis a unuui autovehicul neinmatriculat! AM inteles k dupa 5 ani intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)