avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune neefectuare concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune neefectuare concediu de odihna

Buna dimineata,

Am intampinat urmatoarea problema in care as avea nevoie de sfaturile dvs,:

In speta, angajatul are ramase mai multe zile de concediu neefectuat, iar angajatorul solicita ca aceste zile sa fie efectuate in acest an (motivele sunt "economice").
Salariatul refuza, motivand ca "se plictiseste acasa" si el vrea sa vina in continuare la lucru.
In speta avem aplicabil CCM unic la nivel national.

Dispozitiile legislatiei muncii il protejeaza pe salariat, si ii apara dreptul la concediu, dar pe angajator ce anume il apara in aceasta situatie? Cum poate sa sanctioneze acest refuz nejustificat?

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 17:23, 14 Noiembrie 2008
Angajatulului i se apara dreptul la concediu de odihna, in sensul ca angajatorul este obligat sa ii acorda concediu de odihna la care are dreptul.
Concediul de odihna trebuie efectuat in cursul unui an calendaristi proportional cu perioada lucrata efectiv, iar daca nu si-a luat acest concediu in cursul unui an calendaristic este obligat sa il ia in anul urmator.
Nu s-a facut la inceputeul anului planificarea concediilor de odihna?
Codul Muncii spune:
Art. 143. [programarea concediului de odihnă]
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Articolul care ar putea fi in favoarea angajatului este 144:
Art. 144. [regula efectuării în natură a concediului programat]
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Incercati sa ajungeti cu angajatul la un numitor comun.
Va multumesc mult, doamna Nikol.Ilea

Din pacate, nu s-au facut programari...
Am cititt c. muncii, si acum incerc sa caut solutii practice pentru aplicarea art. 141, 144 C.muncii.
Poate cineva stie astfel de solutii...?
Am auzit de angajatori care nu vor sa acorde CO salariatilor dar de salariati care nu vor sa plece in CO n-am auzit.
Ratiunea CO este de a se reface forta de munca dupa o activitate prelungita (aprox.1 an). Demonstrati-i ca in ultimul timp are un randament scazut si trebuie sa intre in CO sa se refaca.

Din Codul muncii:
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Asadar:
CO este un drept al salariatului si nu poate renunta la el.
Daca nu aveti CCM si nici in CCMUNN nu este expres prevazut cazul in care se poate efectua CO in anul urmator, salariatul este obligat sa ia CO in acest an.
Numai daca, din motive obiective, nu se poate efectua CO in acest an se aplica art.141(3).
Asa ca il trimiteti in CO.


Va multumesc din nou.

Situatia de fapt este: un salariat TESA este singurul cu zile de concediu ramase (personalul TESA este putin, si din cauza asta nu s-au facut programari pentru ei, mergandu-se de ani buni la mica intelegere. pana acum nu au fost nici un fel de probleme). (o sa fie invatatura de minte, promit!)

Din cauza unor probleme financiare, firma se va inchide complet o perioada inainte de sarbatori, iar pentru aceasta perioada el a fost rugat sa isi ia concediul ramas. Ceea ce a refuzat categoric, in mai multe raduri si indiferent de rugaminiti si insistente, argumentand:

- ca nu are de ce sa mearga in concediu,
- ca se va plictisi acasa,
- ca prefera sa fie trimis in somaj, daca nu este de lucru (cee ce nu este cazul, si nici firma nu doreste),
- ca nu poate fi fortat sa isi ia concediul, n-are nimeni ce sa ii faca:D,
- ca el ar prefera sa primeasca banii de concediu, dar sa vina si la lucru,
- ca mai bine renunta la zilele respective, fiind dispus sa renunte in fata notarului :stunned:,
- ca are nevoie de banii pe concediu in cazul in care ii inceteaza cim, si de aceea nu il va efectua=D>,
- ca ar prefera, in cel mai rau caz, sa isi faca cerere de concediu, dar, pentru ca se plictiseste acasa, sub CO sa vina la birou:stunned:.

Va dati seama ca in situatia asta si seful lui s-a enervat, si nu ii vine sa creada ca nu are nici un instrument juridic la indemana#-o pentru aplicare celor spuse de dl. tudorvaleriu.

Fara prea mare convingere, am incercat si sa ma gandesc la:
- refuzul lui ca la o abatere disciplinara (incalcare a ROI care spune - zilele de concediu sa efectueaza in anul pentru care sunt acordate). Va dati seama ce decizie de sanctionare anulabila iese de aici:sorry:
- "taierea" acestui concediu prin refuzul sa i-l acorde in anul viitor...

( la asta ma impinge modul in care este conceputa legislatia muncii, ca mi se pare ca, cel putin in privinta CO, angajatorul are numai obligatii, si salariatul numai drepturi X-( .)

Cu multumiri, sunt deschis la orice alte sugestii in domeniu ...

Am impresia ca se crede de neinlocuit acel salariat si ca patronul dvs. este prea ingaduitor.
Aplicati ce am zis eu mai sus sau respectati-i dorinta de a-i inceta CIM. Pus in fata faptului implinit, vedeti cum reactioneaza.
Nici un notar nu va semna o declaratie de renuntare la CO pentru ca este ilegala.
In interventia mea de mai sus aveti si instrumentul legal de a-l convige sa plece in concediu. Daca legea spune: CO se efectueaza in fiecare an, CO nu face obiectul unei renuntari si CO se efectueaza in anul urmator numai in cazurile prevazute in CCM, ce alta parghie legala, de partea dvs., mai doriti?
Am impresia ca a "mirosit" ca patronul este ingaduitor si "face pe nebunul".

Alte discuții în legătură

Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna taky_mika taky_mika buna dimineata.am si eu o intrebare ,poate sa-mi raspunda cineva?sunt angajata cu contract de muncadin 21 mai 2009 deci am 2 luni vechime dupa 3 luni am ... (vezi toată discuția)