avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Lucrari constructie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Lucrari constructie

Unei sc i se factureaza de catre prestator in cursul anului 2011, doua situatii de lucrari constructii pentru o cladire. Fostul contabil inregistreaza facturile in contabilitate ca fiind servicii, in contul 628 si nu in contul 231, imobilizari in curs.
Am depistat aceasta greseala acum, cand am primit factura pentru a treia situatie de lucrari si apelez la experienta d-stra in domeniu cu rugamintea de a-mi spune cum trebuie sa procedez pentru a regla aceste sume in balanta.
In asteptarea raspunsului d-stra, va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mirelanicola.72 , utilizator 06:59, 5 Martie 2012
Conform legii contabilitatii si ordinului 3055/2009 (reglementari contabile conforme cu directivele europene) :

Sectiune 8
8.1.3.2.Corectarea erorilor contabile
...
(5)Corectarea erorilor semnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat.

(6)Erorile nesemnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totuşi, pot fi corectate pe seama contului de profit şi pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor.

248.
(7)În contul 117 "Rezultatul reportat" se evidenţiază distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la începutul exerciţiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit şi pierdere al exerciţiului financiar precedent, precum şi rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.


1174.Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile (A/P)

[ link extern ]

In opinia mea inregistrarile contabile ar fi :
231=404/401 (cu valoarile care s-au inregistrat anul trecut)
si concomitent
404/401=117 (cu aceleasi valori)

Multumesc mult pt promtitudinea raspunsului d-stra!
Nepunand la indoiala parerea si sfatul d-nei Carmen, revin cu rugamintea de a va exprima si o a doua opinie la situatia expusa in postul anterior. Va multumesc!!!!!
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
mirelanicola.72, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

factura+chitanta furnizor 2020 ionela11 ionela11 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: am primit o factura+chitanta din 2020 de la un furnizor care nu a fost prinsa la momentul respectiv...cum o pot prinde ... (vezi toată discuția)
Corectare eroare contabila szellm szellm Buna ziua, as dori sfatul dvs ptr a solutiona o eraore contabila descoperita acum, azi, care provine din anul 2013 , si care se continua si in acest ... (vezi toată discuția)
Storno cheltuiala simoponea simoponea Buna ziua! AM o cheltuiala de 5000 ron din 2011 pe care trebuie sa o stornez in 2013. Contul de cheltuiala este 0 in 2013, o inreg pe 1174? Si modific 101? (vezi toată discuția)