Sunt cartograf si as vrea sa-mi fac un portofoliu continand tipurile de harti pe care eu le fac in fiecare zi pentru firma pentru care lucrez. As dori sa va intreb in ce masura as putea sa folosesc datele firmei pentru acest portofoliu, fara sa fiu acuzata ca folosesc si dezvalui date confidentiale. Nu am semnat nicio clauza speciala de confidentialitate, in afara de cea standard din contractul de munca (art.34, cred). Cine detine de fapt drepturile de autor pentru aceste harti? eu sau firma? E suficient daca pun un watermark cu numele firmei pe fiecare harta? As dori sa stiu ce contine legislatia muncii referitor la acest aspect. Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri.
Art. 26 C.mun.
(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
Drepturile de autor sunt reglementate de Legea nr.8/1996.
Art. 44
(1) In lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul individual de munca, drepturile patrimoniale apartin autorului operei create. In acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de catre terti, numai cu consimtamantul angajatorului si cu recompensarea acestuia pentru contributia la costurile creatiei. Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor.
(2) In cazul in care clauza prevazuta la alin. (1) exista, aceasta urmeaza sa cuprinda termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor. In absenta precizarii termenului, acesta este de trei ani de la data predarii operei.
(3) Dupa expirarea termenelor prevazute la alin. (2), in lipsa unei clauze contrare, angajatorul este indreptatit sa ii pretinda autorului plata unei cote rezonabile din veniturile obtinute din utilizarea operei sale, pentru a compensa costurile suportate de angajator pentru crearea operei de catre angajat, in cadrul atributiilor de serviciu.
(4) La expirarea termenului mentionat la alin. (2) drepturile patrimoniale revin autorului.
(5) Autorul unei opere create in cadrul unui contract individual de munca isi pastreaza dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creatiei sale.