avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta de pensionare

Va deranjez cu urmatoarea intrebare: care este varsta la care pot iesi la pensie (la limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, pensie de boala) avand in vedere ca sunt femeie, nascuta in 05.05.1957, am cel putin 30 ani de munca din care 14 ani de grupa a IIa. Va adresez aceasta intrebare intrucat am facut o hernie de disc (documentata prin rmn) si nu imi mai pot continua activitatea pe care o desfasor la locul de munca (ingrijitoare spital). Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:27, 2 Martie 2012
Daca anii de grupa sunt in procent de 100% :
Acestia mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 3 ani si 6 luni(3 luni la an).
Limita de varsta la 57 de ani si 9 luni
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 55 de ani si 9 luni
Pentru pensie anticipata conditia de stagiu este de 38 de ani si 9 luni,fara stagiu asimilat
Pentru pensie anticipata partiala conditia de stagiu este de 30 de ani si 9 luni,fara stagiu asimilat

Pentru pensie de invaliditate:

Drepturile de pensie de invaliditate se acorda daca sunt intrunite urmatoarele conditii: asiguratul sa fie incadrat intr-un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala asupra capacitatii de munca si sa fi realizat in sistemul public stagiul necesar de cotizare prevazut de lege in functie de varsta asiguratului la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
In vederea acordarii drepturilor de pensie de invaliditate este necesara incardarea intr-un grad de invaliditate. Astfel, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.

Conditia de stagiu este indeplinita.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
Carp Mircea, utilizator
1. Puteti sa beneficiati de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.
2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
3. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.
4. Trimiterea catre medical specialist v-o da medicul de familie.
5. Asadar incepeti cu medicul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare anticipata nicu_ned nicu_ned Buna ziua, nu stiu daca am nimerit foarte bine forumul, dar incerc Am 3 intrebari: sunt nascut la 28.07.1953. lucrez din 1972, septembrie, am ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata victoria zlatescu victoria zlatescu Am 34 ani vechime,54ani si 4 luni ,varsta,3 copii.As dorii sa stiu daca ma pot pensiona anticipat.Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata caz boala ralucaboeriu ralucaboeriu Buna ziua! In caz de boala incurabila te poti pensiona cu mai multi ani inainte decat in cazul pensiei anticipate. Multumesc! (vezi toată discuția)