De la inceputul anului, am contract de munca pe perioada nedeterminata cu salariul inscris integral pe CM. Mai nou angajatorul imi propune, civilizat, sa imi treaca pe cartea de munca suma minima pentru o pers. cu studii superioare si sa-mi dea restul banilor pe contract drepturi autor. Initial nu a fost vorba de asa ceva, dar deh, vremuri grele acum... Situatia nu imi convine. Imi place ce fac, nu as vrea sa plec. Daca refuz, ma tem ca postul s-ar putea restructura sau mai stiu eu ce. Cum ma apara legea in situatia asta ? Care e cel mai bun pas pe care il pot face in conditiile mentionate ?
Multumesc mult pentru sfaturi.
Gloria V.
Angajatorul nu a descoperit acum " apa calda". Este o practica larga.
Legea va apara daca nu semnati avand posibilitatea ca in cazul restructurarii sa luati un somaj, valoarea acestuia este o suma fixa la care se adauga un anumit procent calculat in functie de marimea salariului, deci un salariu mai mare va asigura un somaj mai mare, nu urias dar mai mare decat cel in cazul salariului minim pentru studii superioare.
Daca nu doriti sa riscati o concediere atunci acceptati propunerea angajatorului care in cazul prezentat face economie si are deci posibilitatea sa va maresca salariul cu aceasta ocazie diferenta pe care o puteti folosi pentru o pensie facultativa.
Multumesc pt. raspuns.
Cum sa imi mareasca salariul ? Adica sa imi dea mai multi bani pe drepturi de autor ? Care ar fi procentul pe care angajatorul il plateste pt pensie ? (se calculeaza la suma bruta sau la net?)
In cazul unui concediu de maternitate, se iau in considerare si veniturile de pe contractul de drepturi de autor ? Insa acest contract se poate pierde odata cu intrarea in concediul de maternitate, nu ? Si ar ramane doar suma de pe cartea de munca... Iar la intoarcerea din concediul de maternitate, sa zicem, ramane doar contractul de munca cu suma cea mica...
CAS datorat de catre angajator se plateste la suma bruta.
Cotele de contribuţie de asigurări sociale pentru anul 2008
1 ianuarie - 30 noiembrie: condiţii normale 29%; condiţii deosebite 34%; condiţii speciale de muncă 39%
1 decembrie + : condiţii normale 27,5%; condiţii deosebite de muncă 32,5%; condiţii speciale de muncă 37,5%.
Cuantumul indemnizatiei pentru maternitate se determina prin aplicarea unui procent de 85% la baza de calcul a indemnizatiei stabilita ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical, pe baza carora s-a datorat sau, dupa caz, s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale in lunile respective.
Drepturile de autor sunt scutite de plata CAS.
Lund in considerare ca prin contractul privind drepturile de autor dvs. renuntati la unele drepturi iar angajatorul il utilizeza pentru a face economii la cheltuielile privind salariu ,poate sa faca o marire a acestuia ( sincer ma indoiesc ca ii va pica bine o atare pretentie - dar i-ati arata ca stiti ca de fapt ii faceti o favoare dar sunteti constienta si de dezavantajele situatie respective)
Toate contributiile se calculeaza la salariul brut.
- pentru pensie 9.5 se retine de la salariat si 19.5 vireaza angajatorul
Concediul de maternitate nu trebuie confundat cu concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului de pana la 2 ani.......
In cazul calcularii indemnizatiei pentru creste si ingrijire copil se iau in calcul sumele obtinute pentru drepturi de autor fiind considerate venituri profesionale.
Concediul de maternitate se calculeaza la salariul de incadrare din CIM.
Contractul pentru drepturi de autor daca este incheiat tot pentru o prioada nedeterminata se poate suspenda in conditiile prevazute in cuprinsul acestuia. Este bine sa cititi cu atentie un astfel de contract el sa cuprinda expres fiecare clauza negociata , sa aiba specificat modul si conditiile in care se poate suspenda si inceta
La intoarcerea din concediu de maternitate sau din CIC contractul privind drepturile de autor poate continua daca are prevazuta o modalitate de suspendare si de reluare a activitatii.
Va multumesc foarte mult pt. rasp.
Si cate luni are concediul de maternitate ? Dar CIC ?
Deci, daca in cele 6 luni anterioare conc. maternitate, se lucreaza cu carte munca + drepturi autor, pt concediul de maternitate se ia in calcul numai salariul de pe CM, iar dupa inceperea CIC se iau in calcul ambele (CM + dr. autor ) ?
Multumesc inca o data !
P.S. Stiu de la alte persoane ca semneaza lunar o anexa - cea pt. dr. de autor - inseamna ca exista posib. ca acest contract de dr. autor sa se reinnoiasca lunar, deci este f. fragil... practic poate inceta oricand, desi pentru persoanele respective acest lucru functioneaza bine de multa vreme.