Pana la actiune in instanta care nu va asigura hotarare favorabila,adresati-va la comisia de supraveghere a asiguratorilor RCA si la ANPC
In majoritatea evenimentelor rutere din care au rezultata prejudice la vehicul,agentul constatator consemneaza elementele /componenetele/ansamblurile afectate/deteriorate,precizand existenta de alte avarii care pot fi reparate prin suplimentarea listei initiale
Asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau si le indeplinesc defectuos vor plati, pentru fiecare zi de intarziere, penalizari de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite.
Asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii;
Termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare.
In cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa depaseasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligatia de a comunica pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata.
In situatia in care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogata sau datele oferite sunt in neconcordanta cu documentele prezentate de asigurat, asiguratorul trebuie sa tina cont de documentele puse la dispozitie de asigurat, in vederea stabilirii bonusului sau malusului.
Daca detineti documente de introducere vehicul in service,fata de atitudinea si lipsa de interes se impune sa sesizati situatia la ANPC
Va multumesc pentru raspuns .
In prezent automobilul se afla la unitatea service dar ei l-au scos afara din hala de reparatii si este parcat in curtea lor ,deoarece eu am solicitat societatii de asigurare cuprinderea tuturor componentelor afectate din accident prin reconstatare ,incadrarea in categoria buna a starii autovehiculului si nu satisfacatoare cum au trecut ei.
Masina mea sta acolo iar societatea de asigurare desi am trimis notificari nu raspund nimic .In momentul de fata eu consider ca asigurarea avind de la mine devizul antecalcul ce lam innaintat si toate celelalte documente, inclusiv autorizatia de reparatie emisa de politie (unde e cuprins si parbriz crapat ,ceia ce nu vor sa despagubeasca) pv de contraventie NU e contestat , societ. de asigurari Nu face alte investigatii aceasta din urma adica soci. de asigurare are obligatia sa-mi comunice scris o oferta de despagubire TEMEINIC FUNDAMENTATA . Am trimis ultimul e-mail de notificare cu devi, autorizatie ,confirmari transmitre notificari anterioare prin Fan courier ,cu specificatia in cc catre biroul teritorial CSA si am primit raspuns cu nr. de inregistrare de la acest birou.
Unitatea service nu incepe reparatia pina nu are un raspuns de la mine ,dar eu nu vreau sa ajung in situatia sa suport eu cheltuielile in plus.
Un aspect este si acela ca la constatarea initiala nu am fost eu ci FIUL meu si deasemenea sar putea sa fie dauna totatala ,dar daca era asa trebuiau deasemenea sa ma instiinteze in scris despre aceasta.
Problema despagubirii este reglementata de un ordin al CSA. In cest ordin se prevevede:
- Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 5 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.
- Asiguratorul RCA poate desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de cel mult 3 luni de la data avizarii producerii evenimentului asigurat, in conditiile in care respectivul accident nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice.
- Asiguratorul RCA are obligatia sa comunice in scris asiguratului si pagubitului intentia de a desfasura investigatii privind producerea accidentului, in termen de maximum 10 zile de la data avizarii daunei.
- In termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA este obligat:
a) fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland oferta de despagubire potrivit propriilor investigatii cu privire la producerea evenimentului asigurat, in cazul in care se dovedeste indeplinirea conditiilor de asigurare si producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;
b) fie sa notifice partii prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.
- Asiguratorul RCA este obligat sa elibereze asiguratului/utilizatorului, in termen de 15 zile de la inregistrarea solicitarii acestuia, un certificat privind daunele inregistrate, pe parcursul ultimilor 5 ani de relatii contractuale, sau absenta acestor daune.
Este clar ca asiguratorul nu isi indeplineste corect obligatiile.
Daca nu v-a comunicat in termenul mai sus aratat, ca intentioneaza ca faca o proprie investigatie rezulta ca asiguratorul este lamurit asupra modului de producere a accidentului si trebuie sa dea curs dosarului.
Daca nu face acest lucru puteti solicita societatii de asigurare penalitati ca la suma de despagubire cuvenita, care se plateste de asigurator,sa se aplica o penalizare de 0,2%, calculata pentru fiecare zi de intarziere..
Am sesizat ca nici constatarea avariilor nu s-a facut corect. Este adevarat ca Ordinul CSA prevede ca, in cazul existentei unor piese avariate care se pot constata numai cu ocazia efectuarii reparatii se intocmeste un proces verbal suplimentar de constatare. Dar in cazul Dvs avarierea parbrizului se poate constata de la inceput. Probabil ca exista si alte piese in aceeasi situatie.
Cred ca ar fi fost bine ca sa sesizati Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor (sediul central nu biroul teritorial).
Reclamatie la ANPC este inutila. Raspunsul va fi ca problema dvs. nu intra in atributiile lor.
Va doresc succes.
Va multumesc mult de tot
cred ca voi face plingere la parchet ,este incredibil ce se petrece.
Daca au alta parere cei de la asigurari ,daca nu sunt de acord cu devizul antecalcul NU e nici o problema DAR SA O COMUNICE IN SCRIS ARGUMENTAT <sa faca o oferta de despagubire sa spuna ceva . Toate actele sunt la dosar , am instiintat si biroul teritorial CSA, am sa trimit informare si persoanei vinovate de accident sa se implice si ea.
Inca o data va multumesc !!!