avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitare venituri independente
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitare venituri independente

Buna ziua!

Ma aflu intr-o situatie mai greu de inteles asa ca voi incerca sa explic cat mai bine.
Sunt student iar in timpul liber realizez de acasa niste aplicatii web
(e vorba de site-uri web mai speciale care permit clientului sa-si creeze
propiile pagini web, sa aleaga culorile site-ului etc).
Dupa ce termin de facut aceste aplicatii le trimit pe internet unei companii
din strainatate care se ocupa cu vanzarea acestora prin intermediul magazinului lor online. Jumatate din veniturile de pe urma vanzarilor imi revine mie, iar jumatate o pastreaza compania (doarece ea se ocupa cu intretinerea magazinului online, publicitate si alte costuri).
Sunt platit de aceasta companie prin Paypal iar sumele variaza de la
luna la luna (in functie de cati clienti cumpara aplicatille mele in luna respectiva).

Si acum vin intrebarile mele legate de cum platesc impozit pe aceste venituri si
la ce categorie de venit.

Am depus la inceputul anului declaratia 201 (venituri din strainatate) la care
am atasat extrasul bancar cu toate sumele de bani primite iar doamna de la ghiseu
mi-a zis ca decizia de impunere o sa vina la toamna.
La categoria de venit am bifat Profesii libere (adica profesia de programator web),
dar cred ca ma puteam incadra si la drepturi de proprietate intelectuala (pentru
ca aceste aplicatii sunt teoretic creatii ale mele de pe urma carora obtin niste
venituri, iar pe magazinul online apar ca protejate de copyright si sunt vandute sub mai multe tipuri de licente - deci nu vad nici o diferenta intre un artist care isi vinde
de exemplu melodiile pe internet si cazul meu).

Iar alta intrebare ar fi daca sunt obligat sa platesc din acest venit si
contributii la sanatate si la pensii. Am fost mai intai la casa de sanatate si mi s-a spus ca eu fiind student sunt deja asigurat si de-abia atunci cand o sa-mi vina decizia de impunere sa ma duc la ei sa vad ce si cat am de platit.
Apoi am fost la casa de pensii unde doamnele de acolo mi-au spus ca nu ma pot
inregistra in sistemul de pensii deoarece nu am un contract scris intre mine
si aceasta companie.

Ma scuzati pentru o intrebare asa de lunga dar daca puteti sa ma ajutati si pe mine as fi foarte recunoscator. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 07:47, 4 Martie 2012
aceti declaratie la finante, pentru venit estimativ,platiti impozit trimestrial si va reglati la inchiderea anului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colaborare cu o firma straina - se plateste impozit pe venit? deionara deionara Buna ziua, Colaborez cu o companie straina (practic un site de internet unde m-am inregistrat, ofer servicii de consiliere, iar ei imi trimit banii pe care ... (vezi toată discuția)
Liber profesionist (freelancer) sau pfa/ii M4x1m_Bogdan M4x1m_Bogdan Buna ziua, Doresc sa stiu care din cele 2 optiuni este mai avantajoasa pentru mine, Liber profesionist sau PFA/II. Eu am cochetat de ceva vreme cu site-urile ... (vezi toată discuția)
Urgent!! vanzari pe internet - cum imi platesc taxele? BogdanSM BogdanSM Dupa mai bine de jumatate de an am dus la bun sfarsit realizarea unui Manual Digital Educativ (ebook). [b]Problema:[/b] Detin un site web si doresc ca prin ... (vezi toată discuția)