avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sechestru asigurator dispus in faza de urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sechestru asigurator dispus in faza de urmarire penala

Speta e urmatoarea: din "oficiu" organele de urmarire penala se sesizeaza pentru o anumita infractiune de abuz in serviciu contra intereselor unei societati comerciale de interes local unde actionar este si Consiliul local.
Pe parcursul urmaririi penale se intocmeste un referat de catre "specialisti" din Parchet (nu e vorba de expertiza) si se stabileste arbitrar si fara a fi dovedit in mod concret, un prejudiciu de x lei.
Pe baza acestor acte se dispune prin ordonanta procuror instituirea unui sechestru asigurator asupra unui imobil al invinuitului.
Pana la acel moment nu i se cere vreo parere presupusei parti vatamate. Observandu-se lacuna, se trimite o adresa catre partea vatamata prin care i se prezinta pe scurt situatia cercetarilor si se solicita sa precizeze cuantumul cu care se constituie parte civila.
Partea vatamata - societatea comerciala - raspunde ca din verificarea celor expuse in coroborare cu actele societatii , din punctul ei de vedere NU exista un prejudiciu si ca atare NU se constituie parte civila; ba mai mult, sustine ca din actele verificate din punctul ei de evedere nu exista vreo fapta penala.

Cu toate acestea ordonanta este notata la carte funciara si bunul indisponibilizat.
Se poate face plangere impotriva incheierii de cartre funciara in termen de 15 zile.

Nelamurirea mea este: in aceasta plangere se poate discuta intregul fond al problemei, respectiv ca Parchetul nu a facut dovada prejudiciului, partea vatamata nu se considera prejudiciata neinvocand repararea, etc ??

Eentru ca este o diferenta mare intre un sechestru impus printr-o hotarare/incheiere de instanta care a analizat aspectele prezentate de ambele parti si aceasta ordonanta a parchetului care solicita o notare pur si simplu, chiar nemotivat fiind pe deplin cererea.
Cel mai recent răspuns: marvi , utilizator 21:00, 6 Martie 2012
Eu v-as recomanda sa uzati de prevederile instituite de art. 168 C.pr. pen. si nu sa va judecati in civil.
In civil va veti judeca ulterior daca veti obtine castig de cauza conform codului de pr.pen..
E adevarat insa avand in vedere ca sunt in faza de urmarire penala, solutionarea se va face de prim procurorul ierarhic superior;
Ori din practica, sansele ca prim procurorul sa spuna altceva decat procurorul de caz sunt infime, solutiile favorabile existand doar in cazuri de flagranta incalcare a legii.
Astfel, consider ca o plangere la prim procuror ar fi o pieredere de timp.

Nelamurirea mea era insa alta: DACA o plangere in temeiul Legii cadastrului, va fi analizatat de judecator pe fondul problemei sechestrului sau numai pe aspectele procedurii de instituire conform Legii nr.7/1996.
Nici eu nu imi pun mare baza in prim-procuror...insa aveti posibilitatea de a ajunge si la instanta dupa aceea.
In cazul dvs. poate fi vorba si de o anumita netemeinicie daca nu exista un prejudiciu cert si nu exsita o expertiza care macar sa se fi dispus...
Masura imi pare abuziva si arbitrara la o prima vedere.
Cum s-a stabilit ca exista un prejudiciu?
Exista probe certe?

Judecatorul pe cadastru nu poate examina legalitatea sechestrului instituit de organul de urmarire penala.
Nu are aceasta competenta conform legii.
Organul de urmarire penala l-a instituit si instanta penala va rezolva fondul drepturilor incalcate.
Abuzul este mai mult decat evident. Prejudiciul a fost stabilit prin "specialistii" parchetului DNA, expertiza nu exista iar partea vatamata precizeaza clar ca nu se constituie parte civila pt ca nu se considera prejudiciata in vreun fel.
Din pacate impotriva raspunsului prim-procurorului nu se poate face plangere in instanta pe art 278 si urmat c.pr.pen. iar pe disp art.168 nu se poate contesta masura asiguratorie in instanta cat timp dosarul e in faza de uramrire penala cf unei decizii in RIL din 2007.
Ca atare, speram ca instanta de carte funciara sa intre pe analiza fondului instituirii masurii fiind singura posibilitate de cenzura judecatoreasca a unei astfel de masuri.
Dupa parerea mea ,daca va este convenabil,puteti cere parchetului sa faca trimiterea in judecata in 3 zile si daca nu se conformeaza atacati la instanta masura prim-procurorului.
Este un abuz daca nu il trimit de indata in judecata deoarece nu va puteti judeca.

Alte discuții în legătură

Masura sechestrului asigurator dincagina dincagina Buna Acum aprox 1 luna si jumatate s-a dispus prin ordonanta emisa de catre procuror, masura sechestrului asigurator asupra unu bun aflat in proprietatea ... (vezi toată discuția)
Se poate cere schimbarea incadrarii juridice, in apel? dandanaua dandanaua Dupa solutionarea cauzei la fond, se declara apel impotriva sentintei. In apel, partile vatamate/parti civile, pot cere schimbarea incadrarii juridice a uneia ... (vezi toată discuția)
Ridicarea sechestrului asiguratoriu sammy44 sammy44 Buna ziua! In urma cercetarii penale s-a instituit sechestru asigurator , procurorul a dispus o ordonanta de neinceperea urmaririi penale , dar nu s-a ... (vezi toată discuția)