avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Citatie de la Serviciul de investigare a fraudelor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Citatie de la Serviciul de investigare a fraudelor

Salutare tuturor.
Am o , sper , mica problema.
Am infiintat o societate comerciala in noiembrie 2007 si societatea are activitate, destul de putina dar are.

Azi am primit o citatie de la Departamentul de investigare a fraudelor - IJP , in care nu e specificat absolut nimic la calitatea in care sunt citat sau cauza.
Mentionez ca nu are nici Numar la "Dosar penal nr.: ___" fiind trecut F.N(fara numar).

Este trecut doar sa ma prezint pe data de 17 cu CI si Evidenta contabila Ipentru anuarie - Octombrie 2008.

As dori daca a mai primit cineva asa ceva sa-mi spuna la ce sa ma astept, care ar fi cauzele, sau orice alte informatii utile.
Din informatiile pe care am reusit sa le adun pana acum am inteles ca e foarte posibil sa fi fost facuta o reclamatie.
Sincer sa fiu, nu vad de unde ar putea veni aceea reclamatie pentru ca nu am facturi restante sau alte chestii.
Varianta a doua , care mi se pare cea mai plauzibila, este cea in care un furnizor/client a depus bilantul, si apare o factura la el, emisa de/catre firma mea, si care nu a fost declarata de mine.
Am spus ca aceasta ar fi cea mai plauzibila varianta deoarece, cand am inregistrat firma , am primit informatii, tind acum sa cred - proaste, legate de termenele depunerii bilantului.
Pana acum cateva zile eram convins ca bilantul se depune anual, insa acum ca am inceput "pregatirile" pentru depunerea lui, am aflat ca de fapt termenul de depunere ar fi fie de 3 luni, fie de 6 luni, fie de 150 de zile. Nici nu mai stiu ce sa mai cred. Asa zisa "contabila" cu care am discutat acum mi-a spus ca ar fi de 6 luni si ca am intarziat mult.

Va rog sa sa ma sfatuiti cu ce ar trebui sa fac, ce ar trebui sa am la mine si daca e nevoie sa i-mi iau un avocat cu mine cand ma prezint acolo ...

Mi s-a mai spus ca poate fi un "control de rutina prin sondaj", dar ... cum au mai zis si altii, am primit citatie direct de la Departamentul Antifrauda, ceea ce inseamna ca este ceva mai grav ...

Sunt putin cam speriat, tinand cont ca e primul "control" sau ce o fi ....

Multumesc tutoror pentru timpul acordat si pentru raspunsuri.

Salutare,
Lucian Andreiu
Cel mai recent răspuns: gaby.gunter , utilizator 23:09, 1 Decembrie 2008
Da, e posibil sa va fi reclamat cineva (poate fi „concurenta” sau vreo persoana invidioasa) – dar aceasta nu mai are importanta. Poate fi si un... control... incrucisat: inspectorii au inceput verificarea la firma a carei factura nu ati inregistrat-o... In bilant nu se "vede” clar care facturi au fost inregistrate si care au fost omise...
Bilantul se depune la Adm Financiara anual, in termen stabilit (120 zile, nu stiu exact), de la data incheierii exercitiului financiar (bilant care tb depus mai apoi la reg comertului). La 6 luni se depune o situatie financiara (numita generic tot bilant) si care e obligatoriu depusa la Adm Fin, dar nu tb depusa obligatoriu la reg com. La Investigatii antifrauda nu v-au chemat pt bilant... Amenda pt nedepunerea situatiilor financiare "vine” de la Finante.
Cat despre factura pe care nu ati inregistrat-o, daca o mai aveti, inregistrati-o acum... daca tot afirmati ca nu aveti prea mare activitate pe firma si factura nu e de anul trecut...
Trebuie sa aveti cu dv aproape toate actele: NIR, note de contabilitate (atasate fiind actele pe baza carora s-au facut inregistrarile contabile), balante de verificare, reg de casa, reg de incasari, reg de vanzari, reg jurnal. Daca nu aveti ordine in acte, incercati sa o faceti: (in dosar) la filele de reg de casa sa fie prinse toate docum care apar inreg in reg, la NIR, facturile sau avizele pe baza carora marfa a intrat in gestiune; facturile (de la furnizori) sa fie inreg in reg pt cumparari; fact eliberate clientilor in reg de vanzari; inreg din notele contab sa fie inreg in registrul jurnal... Sa fie semnate paginile din registre (acestea sunt maruntisuri, deja). Cel mai bine ar fi sa cautati un contabil, sau sa rugati pe cineva care are un contabil sa va spuna exact ce trebuie facut.
Daca sunteti platitor de TVA trebuie sa fie calculate sumele de TVA, sa fie viramentele facute (daca ati avut de platit)...
Probabil am omis multe, incercand sa sintetizez...
Daca e vorba de reclamatie nu ar trebui sa va temeti chiar asa – poate ca veti fi gasit in ordine... E posibil chiar sa nu aveti probleme (asta o spun din experienta traita in urma unei reclamatii care s-a dovedit nefondata).
Daca ar fi fost ceva f grav ar fi venit ei la sediul societatii... si nu v-ar fi acordat timp sa va puneti actele in ordine (in caz ca n-ar fi).
Cel mai bine ar fi sa consultati un contabil la acest moment, sa va spuna cat de in ordine sunt actele dv!
Bafta.
Multumesc frumos pentru raspuns.
M-am mai informat intre timp si am aflat ca este o reclamatie din partea unei firme din alt judet care a platit un avans de 600 ron pentru un PC si ulterior nu a mai dorit PC-ul ci a dorit avansul inapoi.
Am picat de acord telefonic cu patroana acelei firme si a ramas sa fac factura de stornare avans cu termen de plata la 30 de zile desi nu prea a fost de acord cu termenul de plata.
Factura este emisa pe 20.10.2008, deci saptamana viitoare, miercuri s-ar fi implinit termenul.
Oricum o sa fac plata astazi, ca sa fiu sigur ca nu va fi problema din acest punct de vedere.
In rest totul este in ordine, dosarele puse la punct, sortate, absolut tot, si nu de acum, asa le tin de obicei, ca e mai putina bataie de cap pe urma.
Am si am stabilit si cu contabila o intalnire astazi ca sa reverificam tot.
As mai avea o intrebare, care sunt ... sa zic repercusiunile maxime care pot aparea in caz de ceva?
Amenda? Ce cuantum? Sau se poate duce si in ceva legat de penal? Ca suna cam .... "infricosator" - Departamentul Antifrauda ....
Multumesc inca o data.
Lucian Andreiu

P.S. Exercitiul financiar inseamna 1 an caledaristic, adica 1 ianuarie 2008 -31 decembrie 2008? Sau ma insel?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Noiembrie 2008
Lucian_bz, utilizator
Regret ca nu va pot ajuta in ceea ce priveste valoarea amenzii – e diferita, in functie de gravitatea faptei... In penal? Nu cred ca ajungeti la asa ceva, mai ales daca actele sunt in regula. Veti explica inspectorilor care e problema cu factura (motivul reclamatiei) si faptul ca dna se temea ca nu va primi banii inapoi – desi ar trebui penalizata pt aceasta razgandire. Va trebui sa scrieti o declaratie...
Dupa cum v-am scris: daca nu vor gasi "semne” ale evaziunii fiscale sau alte infractiuni de gen, puteti pleca de acolo fara amenda.
Mai asteptati, insa, raspunsuri, poate altii stiu mai multe – am scris strict din experienta personala. Chiar va rog, daca nu cer prea mult, dupa ce terminati la antifrauda, scrieti ce s-a intamplat? Multumesc anticipat.
Multumesc de raspunsuri. De frauda sau evaziune nici nu poate fi vorba. Si bineinteles ca o sa revin cu detaliile, poate mai este cineva care are o problema asemanatoare si sa stie. O zi placuta.
Da, exercitiul financiar inseamna 1.01.2008 - 31.12.2008.
Sa auzim de bine!

Alte discuții în legătură

Neplatitor tva emite facturi cu tva. DinuCristina DinuCristina Buna ziua Va rog respectuos sa ma ajutati in urmatoarea problema extrem de complicata . Ce trebuie facut pentru a indrepta greselile facute la o ... (vezi toată discuția)
Tva lunar sau trimestrial? adrianaungvari adrianaungvari Buna ziua, Societatea in cauza are ca si obiect de activitate principal-dezoltare imobiliara.Are in decembrie 2010 construit si receptionat un bloc de ... (vezi toată discuția)
Dizolvare & lichidare radulucian 22 radulucian 22 Va rog un articol si despre Dizolvare daca se poate si lichidare. In timpul acesteia se pot face incasari si plati stiu, dar nu stiu daca intre dizolvare ... (vezi toată discuția)