avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DREPT DE MOSTENIRE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DREPT DE MOSTENIRE

Buna ziua,
Va rog sa-mi raspunda cineva la urmatoarea intrebare:
O familie compusa din:sot,sotie si doi copii.
Sotul a decedat in urma cu 1,8 ani.
A ramas ca mostenire un apartament care a fost achizitionat in timpul casatoriei, deci este bun comun al celor doi soti.
In acest caz,cine are drept de mostenire asupra apartamentului si in ce cote parti ?
Succesiunea,se va dezbate pe intreg apartamentul,sau doar pe 50 % din el,avand in vedere ca apartamentul este bun comun al sotilor si sotul a decedat,insa sotia traieste ?
In luna iulie se implinesc 2 ani de la deces. Exista vreo prevedere care sa stipuleze vreun impozit catre stat,la valoarea succesiunii,din cauza timpului trecut de la deces si nedezbaterea succesiunii?
Va multumesc.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 22:52, 6 Martie 2012
drept asupra apartamentului au toti - sotia + copii. Cotele difera. Problema se pune, in dezbatere, de acele manifestari de vointa care sa confirme dorinta de a accepta mostenirea. Apoi, se dezbate intregul apartament - pentru ca acesta se imparte in inegralitate. in ceea ce priveste termele de impozite, dezbaterea in termenul de acceptare a succesiunii duce la unele scutiri/reduceri de taxe. peste termen, nu mai sunt scutirile
Daca veti dezbate dupa 2 ani de la deschiderea succesiunii veti plati in plus 1%, drept impozit.
Inca un detaliu,va rog :
Unul dintre copii,o fata,este maritata si este stabilita in America.
Poate face o procura mamei sale,pentru a nu se prezenta in fata notarului,la dezbaterea succesiunii,sau este obligatorie prezenta acesteia in fata notarului,la dezbaterea succesiunii ?
Cum ar trebui facuta o astfel de procura ? Este valabila una de mana,sau ceva autentic,facut acolo,in America si apoi tradusa aici,in Romania ?
Care ar fi procedura in acest sens si ce temei legal ar fi aplicabil in ceea ce priveste o imputernicire in acest sens ?
Va multumesc.
Fata poate merge la unul dintre consulatele României sau la Ambasada României si sa dea o procura notariala.
La succesiune intra doar jumatatea care a apartinut defunctului, din care cota de 1/4 revine sotiei, iar cota de 3/4 copiilor (impreuna, daca ambii au acceptat succesiunea). Daca se dezbate succesiunea in termen de 2 ani de la deces, nu se datoreaza impozitul de 1% din valoarea masei succesorale. Fiica din strainatate poate imputernici pe mama sa printr-o procura incheiata la reprezentanta diplomatica a tarii noastre (Ambasada, Consulat), in cuprinsul careia vor fi mentionate datele sale de stare civila, ale mandatarului, ale defunctului...

Alte discuții în legătură

Aplicare uzucapiune cand unul dintre mostenitori nu este de gasit imobiliare imobiliare Soti casatoriti stau in apartamentul sotiei. Dupa 10 ani, ea moare, mai exact la 7 ianuarie 2010. Apartamentul a fost dobandit de sotie inainte de casatorie. ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire din partea copiilor aflati in strainatate mugurelu mugurelu Ion moare. La mostenire vin sotia si 3 copii dintr-o casatorie anterioara a acestuia. Un copil se afla in tara, doi in strainatate. Copii sunt de acord sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire ginomihail ginomihail buna seara, va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de mostenire. tatal decedat ,ramane sotia legitima (cu care raposatul a fost casatorit de 20 ... (vezi toată discuția)