Soti casatoriti stau in apartamentul sotiei. Dupa 10 ani, ea moare, mai exact la 7 ianuarie 2010. Apartamentul a fost dobandit de sotie inainte de casatorie. Sotia decedata are o fiica, ( dintr-o casatorie anterioara) , casatorita la randul ei, cu 3 copii, plecata din tara de multi ani, in America si despre care nimeni nu stie unde sa o localizeze. Nu a venit nici la inmormantarea mamei. Decedata mai are 2 surori f. batraine cu copii si nepoti.
Sotul supravietuitor a ramas in apartament dupa moartea sotiei, a acceptat mostenirea dar nu a facut nici un demers pentru succesiune, ptr. ca nu a reusit sa dea de 6 ani de urma fetei defunctei. A platit impozite, intretinere pentru apartament, chiar daca nu este el proprietar in acte ci sotia defuncta.
Poate invoca uzucapiunea in acest caz? Ce conditii trebuie sa indeplineasca? Sau ce ar trebui sa faca sa devina proprietar pe apartament, nu doar pe cei 25%, care am inteles ca ii revin ca mostenitor al sotiei?
Multumesc.
Dar, va putea dezbate succesiunea in instanta.
Fiica vitrega (fata decedatei) va fi citata prin mica publicitate si la usa instantei; Asa va obtine o hotarare judecatoreasca prin care se va stabili dreptul lui de proprietate. Va putea solicita instantei, prin actiunea introdusa, ca apartamentul sa i se atribuie in totalitate lui , cu obligarea la plata unei sulte catre fata decedatei.
La calcularea sultei, va trebui sa se tina seama de platile facute de acesta pentru intretinerea imobilului de la momentul decesului sotiei si pana in prezent .
Multumesc, dar aceasta sulta, cand se prescrie, daca fata defunctei plecata in America nu va apare? Sotul nu are de unde sa dea aceasta sulta, de aceea a incercat sa o gaseasca sa faca impreuna succesiunea si eventual sa vanda dupa aceea impreuna si sa imparta banii.
Cu sulta inscrisa in cartea funciara, nu va putea vinde si nu se stie cand apare fata defunctei si daca va mai apare vreodata. Ce face sotul cu apartamentul?
De aceea intreb, exista vreun termen dupa care se prescrie acea sulta? Multumesc.
Teoretic, fata are un termen de la data de decesului pentru a accepta succesiunea. Totusi poate sa invoce ca n-a stiut de decesul mamei, si atunci termenul curge de la data cand afla.
Sa incerce sa dea totusi de ea, exista acum google, facebook, linkedIn, twitter s.a.m.d. Exista comunitati de romani care au acum pagini de FB. Consulatul/ambasada au liste de romani cu date de contact. E imposibil sa nu o gaseasca (pe ea, pe sot sau pe copii). Asta daca doreste...
Mi-e teama ca daca fata este declarata straina de mostenire, sa nu intre la mostenire celelalte rude, desi si in acest caz aveau un termen de optiune succesorala.
Uzucapiunea poate s-o invoce dupa ceva mai multi ani (15?! - nu stiu sigur).
Mostenire
Mihaly27
Buna ziua,
Sunt intr-o situatie de mostenire mai complicata.
Mama decedata in 1971, tatal decedat in 2019. Cei doi au doua fete, una din ele s-a casatorit ... (vezi toată discuția)
Apartament
A9theR
Buna ziua va rog daca se poate face ceva legal in situatia:
Sot-sotie(el moare) au avut 3 copii: A-barbat decedat cu 2 copii(nepoti) B-barbat decedat cu 2 ... (vezi toată discuția)