avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa sotie

Buna ziua.Va rog frumos ajutati-ma cu o lamurire.Sunt vaduv dupa 6 luni de casatorieA si alti 10 ani de stat impreuna.Sotia mea avea mostenire de la sotul decedat o bucata de pamant intravilan ,o casa batraneasca si anexe totalizand 25 ari.Fiind impreuna am cumparat o bucata de pamant extravilan de 50 ari ,actul pe numele sotiei dar banii fiind ai mei(stansi anterior relatiei noastre).Detinea din prima casatorie un apartament si o garsoniera platite integral cu primul sot.Din aceeasi casatorie mai are o fiica noi neavand copii impreuna.Fiica ei locuia in alt oras la 450 km departare eu fiin singurul sustinator al sotiei.Pana sa moara sotia mi-a lasat untestament incheiat la notariat prin care imi lasa drept mostenire citez"las intreaga mea avere sotului meu mai putin cota ce i se cuvine in urma succesiunii cu primul sot cu conditia sa ma intretina cat voi trai".In timpul cat am fost impreuna am facut imbunatatiri la apartament ,garsoniera si casa de la tara.Toata inmormantarea si si cheltuielile aferente de dupa, le-am suportat eu in totalitate.Intrebarea mea este:cat imi revine mie?Testamentul se va lua in considerare?
Va multumesc si astept sfaturi.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:36, 11 Octombrie 2008
Testamentul notarial este foarte greu de anulat, astfel ca nu vad sa aveti probleme majore. Este adevarat ca fiica sotiei ar putea incerca anularea testamentului in instanta, dar sansele sunt aproape nule daca procedura notariala a fost intocmita corespunzator. Ramane ca dvs sa acceptati mostenirea in fata notarului si sa se dezbata succesiunea. Incercati sa o faceti inainte de implinirea a 2 ani de la deces, altfel veti plati si impozit si nu este chiar neglijabil.
Testamentul îşi va produce efectul. Dar, dacă valoarea bunurilor lăsate prin testament, la care se adaugă cota dumneavoastră de moştenitor legal, depăşeşte rezerva succesorală a fiicei, aceasta va putea cere reducerea legatului (testamentului) pînă la împlinirea rezervei sale.

După cum aţi redat testamentul, eu văd lucrurile în felul următor:

- Bunurile dobîndite de soţia dvs. după moartea primului soţ fac obiectul testamentului - vi le lasă în întregime. Aici intră şi jumătate din bunurile dobîndite împreună în cele şase luni de căsătorie, dacă există astfel de bunuri.

- Bunurile ei proprii din prima căsătorie, cota din bunurile comune cu primul soţ şi cota moştenită de la acesta vor face obiectul succesiunii legale după soţie. De aici dumneavoastră veţi primi cota de 1/4, restul revenind fiicei defunctei.

Asupra succesiunii mai aveţi şi nişte drepturi de creanţă (adică, succesiunea vă este datoare) provenite din sumele investite în cumpărarea bunurilor defunctei şi în întreţinerea acestor bunuri. Aceste creanţe vor fi scăzute din valoarea masei succesorale care urmează a fi împărţită între dumneavoastră şi fiica defunctei.

Repet, dacă rezerva fiicei (care este de 1/2 din ceea ce rămîne după scăderea cotei dumneavoastră legale de 1/4 din averea defunctei) va fi încălcată, atunci testamentul va fi redus, la cererea ei, în aşa fel încît să-i rămînă rezerva prevăzută de lege.

Cum spunea şi colegul ancandrei, trebuie să acceptaţi succesiunea în termen de 6 luni de la decesul soţiei. Pentru a evita orice surprize, daţi o declaraţie în faţa notarului public prin care acceptaţi succesiunea. Dezbaterea se poate face ulterior, sfatul colegului fiind util pentru evitarea unor cheltuieli.

Liviu S.Bordaş


Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamentul autentic irina chirciu irina chirciu Buna ziua. Sotul meu a decedat pe 10 august 2017. Acesta are o fata din prima casatorie, care are 36 ani,iar eu la randul meu am o fata tot din prima ... (vezi toată discuția)
Unul dintre soti moare, mai sunt 2 copii reveilquidam reveilquidam Buna ziua, Intrebarea mea concreta se refera la testamentul olograf. Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide ... (vezi toată discuția)
Cum sa imi pastrez bunurile? ioanadinu ioanadinu Buna ziua, Parintii mei sunt separati, dar nu au divortat. Eu stau cu mama si cu fetita mea de 5 ani, intr-o casa pe care au facut-o impreuna parintii mei, ... (vezi toată discuția)