Parintii mei sunt separati, dar nu au divortat. Eu stau cu mama si cu fetita mea de 5 ani, intr-o casa pe care au facut-o impreuna parintii mei, iar tatal meu sta intr-o vila mostenita de parintii lui.
Problema este urmatoarea: tatal meu doreste sa lase tot ce e pe numele lui, vila si jumatate din casa in care locuiesc eu acum, fetitei mele. Asta nu ar fi nicio problema, dar el doreste sa isi dea bunurile lui unei terte persoane care sa le administerze pana la majoratul fetitei, in asa fel incat eu si mama mea sa nu avem niciun acces la aceste bunuri. Am citit ceva despre curatela, dar nu am reusit sa imi dau seama daca este posibil asa ceva. In alta ordine de idei, tatal meu bea foarte mult si este destul de bolnav. De aceea imi este foarte teama sa nu il prosteasca cineva si sa ii ia tot ce are. Nu stiu ce as putea face, ce solutii as avea si cum as putea actiona, ca sa nu raman fara aceste imobile, practic ne-ar lasa pe drumuri.
Va multumesc anticipat.
Respectivul act de donatie se face la notariat. Copilul fiind minor, dumneavoastra il reprezentati ca si parinte si ocrotitor legal. Tatal dumneavoastra poate sa numeasca prin acel act un curaior care se va ocupa de administrarea bunurilor pana la majoratul fetitei, dar acestea nu pot sa fie instrainate.
Ce inseamna administrarea bunurilor in acest caz? Acel curator, de exemplu, poate sa inchirieze imobilul respectiv si sa ma scoata pe mine afara?
Multumesc pentru raspuns.
Nu poate, fără avizul consiliului de familie si încuviintarea instantei tutelare, să facă în mod valabil înstrăinarea, împărteala, ipotecarea ori, după caz, gajarea bunurilor minorului, renuntarea la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si să încheie orice alte acte ce depăsesc dreptul de administrare.
Cînd spuneţi că tatăl dumneavoastră vrea să lase bunurile, înţeleg că doreşte ca acest lucru să se petreacă după moartea lui. Dacă lasă prin testament toată averea nepoatei sale, aveţi două posibilităţi. Fie acceptaţi testamentul aşa cum a fost lăsat (atît dumneavoastră, cît şi mama dumneavoastră), fiica dumneavoastră devenind unic moştenitor, fie invocaţi rezerva succesorală, şi atunci veţi fi trei moştenitori, respectiv dumneavoastră şi mama în calitate de moştenitori legali rezervatari şi fiica dumneavoastră în calitate de legatar (moştenitor testamentar).
Invocînd rezerva, dobîndiţi şi sezina (posesia bunurilor din succesiune).
Oricum, numind un executor testamentar, tatăl dumneavoastră nu-i poate conferi mai multe drepturi decît îi conferă legea, care limitează sezina executorului testamentar doar la bunurile mobile şi pe o perioadă de cel mult un an.
Sigur, tatăl dumneavoastră ar putea lăsa un testament afectat de termenul suspensiv al majoratului nepoatei sale, dar nu cred că poate institui un administrator al averii nepoatei atîta vreme cît Codul familiei dispune:
Art. 105
Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor si de a-l reprezenta in actele civile pana la data cand el implineste varsta de paisprezece ani.
Iar numirea unui curator se face de către autoritatea tutelară şi numai în condiţiile în care există contrarietate între interesele părintelui şi ale copilului său minor (cum ar fi cazul reprezentării minorului la o succesiune în care atît minorul, cît şi părintele său, au calitatea de moştenitori, dar şi în acest caz rolul curatorului se limitează la reprezentarea minorului pînă în momentul eliberării certificatului de moştenitor).
Oricum, înstrăinarea bunurilor minorului se poate face numai cu autorizarea autorităţii tutelare, deci, din acest punct de vedere, părinţii sunt îndreptăţiţi de lege doar să administreze bunurile minorului.
Da, tatal meu vorbeste de lasarea averii lui fiicei mele, dupa ce el nu va mai fi, iar eu nu am nimic impotriva acestui lucru. Eu am fost speriata de aparitia unei alte persoane care ar putea lua decizii asupra acestor bunuri atatia ani, dar acum am inteles si va multumesc foarte mult.