situatia este urmmatoare.
1- inculpatul este inchis si trebuie sa plateasca daune morale partii vatamate. a fost declarat fara venit.
2. parintii inculpatuului au avere si unicul mostenitor ar fi el in linie directa.
3. parintii inculpatului sunt foarte in varsta (peste 80 ani)
4. acestia intentioneaza sa nu lase nimic mostenire fiului, ci unui nepot , fiul inculpatului. Minorul ar avea ca tutor o alta persoana din familie, un alt nepot, fiul fratelui decedat al inculpatului.
nu imi cereti detalii cu privire la incredintare. ceea ce va rog sa-mi spuneti, dupa legea romana este posibil ca asa aceste persoane sa evite plata daunelor morale catre partea lezata (se trateaza de un minor ramas orfan in urma unui omor)? Sau aceast tertip nu poate avea efect deoarece datoriile tatalui se rasfrang asupra fiului?
In principiu parintii inculpatului nu vor sa piarda averea platind aceste daune.
multumesc
nu pierd averea... deocamdata nu puteti vorbi de o mostenire cata veme nu a murit nimeni... parintii inculpatului in timpul vietii lor pot face acte juridice astfel incat cand vordeceda sa nu lasa nimic mostenitorului in linie dreapta.... adica inculpatului
Varianta 1.Bunicii transmit prin vanzare-cumparare toate bunurile catre nepot si se inteleg cu tatal sa nu conteste contractul ca donatie simulata.
Varianta 2. Lasa toata mostenirea prin testament nepotului si se inteleg cu fiul sa nu solicite reductiunea libertatilor excesive.
Din cate am inteles "inculpatul" mai avea si un frate decedat. Deci si acel nepot, care este acum tutore, daca este copilul firesc sau adoptat cu efecte depline, ar avea vocatie , la decesul parintilor "inculpatului".
Daca li-a demostenit pe fiul, partea lui poate deveni nepotului, doar prin dispozitia testamentara, daca nu face asa, trece celuilalt mostenitor rezervatar. Si fiind in concurs cu celalt mostenitor prin representare pe fiul defunct, asa cum spune colegi mai de sus, fetita dv doar poate culeg jumatatea din avere lor. Dar si sotul supravietuitor are partea lui. Amondoi bunici poate fac testament in favoare nepoatei, fiica dv. si ea are drept la urma la jumatatea din avere lor. Daca dezmostenirea este atacata si castigata de fiul, fostul sot l dv. sau creditori lui, tot va ramane nepoata cu jumatate daca are dizpositie testamenara, pentru ce reducerea in caz de uitarea a mostenitori legale in dispozitia testamentara, se face asupra partea reservata prin legea, adica jumatate, destinata intotdeuna pentru mostenitori rezervatari, chiar impotriva vointa defunctului. Adica prin testament poate se dispune liber de jumatate de avere, daca nu exista cauza de dezmostenire, si in acest caz, daca dezmosteneste pe tatal fetitei, culegerea se face in beneficiul ceilalti mostenitori ezervatari, intre ele si sotul supavietuitor si nepotul care a tutelat fetitei. Creditori poate ataca dezmostenirea precum liberalitatiile facute inainte decesului. (arts. 1076 si 1093 din cod civil nou in vigoare in 1 octombrie 2011).
Testament
hane
cata putere legala are un testament privind impartirea bunurilor la mostenitorii rezervatari in cazul cand la unul din ei ni i se lasa nimic? (vezi toată discuția)