Are aceeasi putere ca orice testament, doar ca daca exista rezervatari inlaturati de la succesiune, acestia il pot ataca si vor culege rezerva, ceilalti vor culege cotitatea disponibila.
Cel care lasa mostenirea nu are dreptul de a dispune asupra rezervei succesorale. Mostenitorii rezervatari sunt descendentii, parintii si sotul supravietuitor. In cazul in care exista mostenitori rezervatari, cel care lasa mostenirea are dreptul de a dispune doar asupra unei parti din averea sa, cealalta parte fiind rezerva pe care legea o pastreaza pentru mostenitorii rezervatari.
Mostenirea testamentara reprezinta transmiterea patrimoniului celui decedat catre persoanele pe care le-a indicat în testament. Restrictiile privitoare la rezerva succesorala afecteaza acest tip de mostenire, astfel ca daca exista mostenitori rezervatari, ei nu vor putea fi dezmosteniti prin vointa celui decedat (asa cum am explicat anterior) ci decat prin efectul legii în trei cazuri foarte stricte, de nedemnitate succesorala: atentatul la viața celui care lasa mostenirea; denunțul calomnios capital fața de cel care lasa mostenirea (caz inaplicabil pentru ca a fost abolita pedeapsa capitala); nedenuntarea omorului a carui victima a fost cel care lasa mostenirea.
Dezmostenire..
dollc3_anny
buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)