avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmostenirea

Se poate dezmosteni un copil ( care are 20 de ani) adoptat daca tatal a murit in urma cu 10 ani?
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 19:59, 21 Septembrie 2011
Nu poate fi inlaturat de la mostenirea tatalui decat daca nu a acceptat in termen mostenirea ori a fost declarat nedemn.
sigur ca se poate daca este nedemn succesoral si daca poat efi incadrat intre una din cazurile de nedemnitate!

Nedemnitatea succesorala este decaderea de drept a mostenitorului legal din dreptul de a culege o mostnire, inclusiv rezerva la care ar fi avut dreptul din aceasta mostenire, deoarece s-a facut vinovat de o fapta grava fata de cel care lasa mostenirea sau fata de memoria acestuia.

Sunt cazuri de nedemnitate:
1. Atentatul la viata celui care lasa mostenirea (mostenitorul sa fi omorat sau sa fi pus in executare hotararea de a omorî pe cel de a carui mostenire este vorba si sa fi fost condamnat penal).
2. Acuzatia capitala calomnioasa impotriva celui care lasa mostenirea (in cazul in care mostenitorul a facut un denunt, o plangere sau o marturisire capitala calomnioasa impotriva celui care lasa mostenirea) – aceasta cauza se considerata ca inaplicabila.
3. Nedenuntarea omorului a carui victima a cazut cel care lasa mostenirea.
In afara de nedemnitate in mostenirea legala, este si dezheredarea testamentara , insa cu toate acestea, mostenitorii rezervatari beneficiaza de rezerva succesorala in acest caz in care testatorul decide sa dezheredeze pe succesibil. Mostenitori rezervatari sunt Sotul supravietuitor, copii si ascendentii privilegiati (parintii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament hane hane cata putere legala are un testament privind impartirea bunurilor la mostenitorii rezervatari in cazul cand la unul din ei ni i se lasa nimic? (vezi toată discuția)
Dezmostenire.. dollc3_anny dollc3_anny buna ziua..am si eu o intrebare..suntem doi copii la parinti ..un baiat care face in august 18 ani si eu care am 19..as dori sa stiu daca tata ar putea sa ne ... (vezi toată discuția)
Atribuirea rezervei sotului cand vine in concurs cu un descendent tina2008 tina2008 In ipoteza in care de cuiusul si-a gratificat un copil nedemn, care inainte de redactarea testamentul a savarsit o tentativa de omor impotriva parintelui sau, ... (vezi toată discuția)