avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire catre nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire catre nepot

situatia este urmmatoare.
1- inculpatul este inchis si trebuie sa plateasca daune morale partii vatamate. a fost declarat fara venit.
2. parintii inculpatuului au avere si unicul mostenitor ar fi el in linie directa.
3. parintii inculpatului sunt foarte in varsta (peste 80 ani)
4. acestia intentioneaza sa nu lase nimic mostenire fiului, ci unui nepot , fiul inculpatului. Minorul ar avea ca tutor o alta persoana din familie, un alt nepot, fiul fratelui decedat al inculpatului.
nu imi cereti detalii cu privire la incredintare. ceea ce va rog sa-mi spuneti, dupa legea romana este posibil ca asa aceste persoane sa evite plata daunelor morale catre partea lezata (se trateaza de un minor ramas orfan in urma unui omor)? Sau aceast tertip nu poate avea efect deoarece datoriile tatalui se rasfrang asupra fiului?
In principiu parintii inculpatului nu vor sa piarda averea platind aceste daune.
multumesc
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 10:29, 25 August 2011
Nu se poate dezmosteni mostenitorul rezervatar prin dispozitie testamentara iar creditorul poate sa solicite reductiunea libertatilor excesive.
@alex munteanu.
Dezmostenirea se poate face prin testament, doar ce efectul este ce dezmostenitul primeste doar rezerva. Efectiv, efectul este ce dupa culege partea rezervata creste partea pe ceilalti mostenitori legale, intr-adevar, in caz que no exista dispositia de cele 50% liber disponibil. Eu doar am vreut sa zic ce parte libera in fata mostenitori legale este de 50%. si ca dezmostenirea poate fi atacata daca s-a facut impotriva creditorii, opinia mea, pentru ca cel dezmostenit poate ataca dezmostenirea din cauza nulitatea sa.

Se poate dezmosteni, noul cod civil: Continutul testamentului Art. 1.035
Testamentul contine dispozitii referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile ce fac parte din acesta, precum si la desemnarea directa sau indirecta a legatarului. Alaturi de aceste dispozitii sau chiar si in lipsa unor asemenea dispozitii, testamentul poate sa contina dispozitii referitoare la partaj, revocarea dispozitiilor testamentare anterioare, dezmostenire, numirea de executori testamentari, sarcini impuse legatarilor sau mostenitorilor legali si alte dispozitii care produc efecte dupa decesul testatorului.

si
Notiune Art. 1.074
(1) Dezmostenirea este dispozitia testamentara prin care testatorul ii inlatura de la mostenire, in tot sau in parte, pe unul sau mai multi dintre mostenitorii sai legali.
(2) Dezmostenirea este directa atunci cand testatorul dispune prin testament inlaturarea de la mostenire a unuia sau mai multor mostenitori legali si indirecta atunci cand testatorul instituie unul sau mai multi legatari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Testament hane hane cata putere legala are un testament privind impartirea bunurilor la mostenitorii rezervatari in cazul cand la unul din ei ni i se lasa nimic? (vezi toată discuția)
Mătușa mea, necăsătorită și fără copii, mi-a făcut testament. poate fi atacat de frații ei sau de ceilalți nepoți? Viovascu Viovascu Sora mamei mele, necăsătorită, fără copii, și cu părinții decedați, vrea să imi lase mie apartamentul ei. Eu sunt nepoată după una dintre surori. ... (vezi toată discuția)