Cand se va stabili ,in cadrul unui proces, vinovatia dvs,atunci puteti sa trageti concluzia daca sunteti sau nu infractor,pana atunci nu sunteti infractor :D
Vor fi efectuate acte de cercetare ,sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa.
Actiunea penala este pusa in miscare in cazul in care certificatul medico-legal atesta un numar de ingrijiri medicale mai mare de 60.
In cazul in care numarul ingrijirilor medicale este mai mic, actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila, actul de sesizare trebuind sa fie depus de catre persoana vatamata in termen de doua luni de la data cand a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor(altminteri, plangerea va fi considerata ca fiind tardiva)
Conform modificarilor survenite odata cu intrarea in vigoarea a legii 202/2010 , impacarea partilor inlatura raspunderea penala, indiferent de numarul de ingrijiri medicale necesare pentru insanatosirea persoanei lezate.
In timpul urmaririi penale, dar si in etapa judecatii procesului penal, pana la citirea rechizitoriuli , aceasta se poate constitui parte civila , cuantificand sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.
Odata cerute , acestea trebuie dovedite.
In vederea sustinerii actiunii civile, alaturate celei penale, pana la citirea rechizitoriului poate fi introdusa in cauza societatea asiguratoare, care va avea calitaea de asigurator de raspundere civila delictuala.
In cazul in care polita RCA era valabila in momentul producerii evenimentului rutier, pana la terminarea cercetarii judecatoresti, societatea asiguratoare poate interveni in procesul penal, preluandu-l in stadiul deja parcurs.
Daca persoana care a suferit o vatamare in urma unui accident rutier nu va atesta faptul ca a fost necesar sa se scurga mai mult de 10 zile in vederea recuperarii sale, nu va putea fi angajata raspunderea penala, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala, incriminata de art . 184 din Codul penal.