avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier cu victime
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier cu victime

Am citit mai multe subiecte pe acest forum in legatura cu problema mea dar totusi nu am reusit sa-mi gasesc raspunsurile. Deci din pacate am facut un accident, am depasit si am tamponat frontal o alta masina. Eu am scapat cu cateva leziuni usoare datorita centurii iar victima, care era cu o masina mai slaba si fara centura s-a in afara ce leziune pe cap s-a lovit cu burta de volan si a fost internat la spital. Am vorbit cu victima si deja in ziua accidentului era acasa, a spus ca a iesit din spital pe propria rasundere, ca medicii au vrut sa-l mai tina inca o zi. La politie m-au spus ca victima poate sa depuna plangere penala pentru vatamare corporala din culpa, iar am citit in mai multe parti ca pana la 10zile de ingrijire medicala fapta nu se considera infractiune. Altceva. Eu am gresit la depasire ca am confundat directia de deplasare(am crezut ca depaseste si el) dar in confuzia mea m-a ajutat faptul ca el nu si-a curatat masina de zapada, nu functionau farurile, iar majoritatea ranilor puteau fi evitate cu purtarea centurii de siguranta. Pana la urma sunt infractor sau nu?
Cel mai recent răspuns: mobralatzy , utilizator 19:47, 8 Martie 2012
Cand se va stabili ,in cadrul unui proces, vinovatia dvs,atunci puteti sa trageti concluzia daca sunteti sau nu infractor,pana atunci nu sunteti infractor :D
Dosarul pe care mi-l face la politie se depune la parchet automat? parca mi-a spus politistul constatator ca pot sa ma impac cu victima si atunci dosarul eu nu se depune la parchet. Cum este pana la urma?
Vor fi efectuate acte de cercetare ,sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa.

Actiunea penala este pusa in miscare in cazul in care certificatul medico-legal atesta un numar de ingrijiri medicale mai mare de 60.

In cazul in care numarul ingrijirilor medicale este mai mic, actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila, actul de sesizare trebuind sa fie depus de catre persoana vatamata in termen de doua luni de la data cand a cunoscut sau a putut cunoaste pe faptuitor(altminteri, plangerea va fi considerata ca fiind tardiva)

Conform modificarilor survenite odata cu intrarea in vigoarea a legii 202/2010 , impacarea partilor inlatura raspunderea penala, indiferent de numarul de ingrijiri medicale necesare pentru insanatosirea persoanei lezate.


In timpul urmaririi penale, dar si in etapa judecatii procesului penal, pana la citirea rechizitoriuli , aceasta se poate constitui parte civila , cuantificand sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.

Odata cerute , acestea trebuie dovedite.

In vederea sustinerii actiunii civile, alaturate celei penale, pana la citirea rechizitoriului poate fi introdusa in cauza societatea asiguratoare, care va avea calitaea de asigurator de raspundere civila delictuala.

In cazul in care polita RCA era valabila in momentul producerii evenimentului rutier, pana la terminarea cercetarii judecatoresti, societatea asiguratoare poate interveni in procesul penal, preluandu-l in stadiul deja parcurs.


Daca persoana care a suferit o vatamare in urma unui accident rutier nu va atesta faptul ca a fost necesar sa se scurga mai mult de 10 zile in vederea recuperarii sale, nu va putea fi angajata raspunderea penala, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala, incriminata de art . 184 din Codul penal.




Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Incepe sa ma prind. Multumesc de informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident pe trecerea de pietoni poparoxana poparoxana BUna ziua. Am un prieten care a lovit un baiat de 16 ani cu masina pe trecerea de pietoni.Imediat dupa accident l-a transportat la spital unde s-a constatat ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis fara pv sarah1985 sarah1985 Buna ziua. Intr-o intersectie, un prieten a accidentat un biciclist intrucat nu a acordat prioritate de dreapta. Ideea e ca i s-a luat permisul fara ca agentul ... (vezi toată discuția)
A acrosat cu masina un biciclist k510@yahoo.com k510@yahoo.com a acrosat cu masina un biciclist, care si-a fracturat piciorul. ce repercusiuni sunt asupara soferului? (vezi toată discuția)