avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxe vanzarea unui imobil al carui proprietar e ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxe vanzarea unui imobil al carui proprietar e stabilit in strainatate

Sint stabilit in afara Romaniei de 18 ani. Sint unic mostenitor si toate actele legate de mostenire sint notariate. Apartamentul si masina mostenite de la parintii mei decedati sint de vinzare. Daca banii obtinuti in urma vinzarii masei mostenite se vor transfera in tara in care sint stabilit (Canada), trebuie sa platesc taxele catre statul roman, la vinzare ? Sau daca trebuie sa le platesc, le pot recupera dupa vinzare ? Sau nici una nici alta ? Aici in Canada banii obtinuti din vinzarea masei mostenite nu sint taxati in nici un fel, chiar daca vin din afara Canadei. Mutumesc pentru sfaturi.
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
gicamuci, utilizator
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 12:26, 6 Martie 2012
Conform Codului fiscal:

Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani, de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Impozitul se calculeaza la valoarea imobilului, declarata de vanzatori si cumparatori, la intocmirea contractului de vanzare-cumparare, schimb, etc., incheiat la Notarul public. Impozitul se va calcula si se va plati la Notarul public, inainte de autentificarea contractului de vanzare-cumparare, schimb, etc. sau la incheierea de finalizare a succesiunii.
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Dvs. veti plati impozitul aferent pretului primit din vanzarea apartamentului la momentul incheierii tranzactiei la notarul public, n-are nici o importanta faptul ca transferati banii in Canada, iar de recuperat... nu-i recuperati, este o obligatie fiscala prevazuta de lege.
Multumesc de raspunsul prompt.

Gabrielle Monique a scris:

Conform Codului fiscal:

Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani, de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Dezbaterea succesiunii a fost facuta in interiorul termenului. Deci inteleg ca nu am de platit taxa catre stat. Corect ?

Si o ultima intrebare. Exista un cumparator pentru apartament. Cumparatorul insista pentru un antecontract cu un avans de 1/5 din valoarea vinzarii si predarea apartamentului la momentul semnarii antecontractului pentru a isi putea incepe renovarile in apartament. Exista o limita legala pentru aconto-ul la semnarea antecontractului ? Nu inteleg de ce vrea sa depuna asa de mult. Ar trebui sa ma tem de faptul ca vrea predarea apartamenului la semnarea antecontractului si ca vrea sa inceapa renovarile inainte de semnarea contractului de vinzare/cumparare ? In cazul ca accept antecontractul cu predarea apartamentului + inceperea renovarilor, trebuisc/pot/ar fi bine ca toate aceste amanunte sa fie stipulate in antecontract ?

Raspunsul tau narcisa_salbatica vine in contradictie cu raspunsul lui Gabrielle Monique. Ca sa iau de bun ?
gicamuci, utilizator
narcisa_salbatica a scris:

Dvs. veti plati impozitul aferent pretului primit din vanzarea apartamentului la momentul incheierii tranzactiei la notarul public, n-are nici o importanta faptul ca transferati banii in Canada, iar de recuperat... nu-i recuperati, este o obligatie fiscala prevazuta de lege.

Ideea principala este ca nu am domiciliul in Romania, nu ca am de gind sa transfer banii. Taxele datorate catre stat (orice stat), sint datorate de catre cetatenii statului respectiv care locuiesc, muncesc si traiesc pe teritoriul statului respectiv. Vreau doar sa stiu daca Romania se aliniaza la acest principiu.
gicamuci, utilizator
Daca succesiunea s-a dezbatut deja, ati incheiat capitolul, nu mai aveti nimic de platit. Daca acceptati sa incheiati antecontractul in conditiile solicitate de catre cumparator neaparat sa stipulati toate detaliile convenite verbal si in scris in antecontract, pentru a nu exista nici un fel de neintelegeri pe viitor. Aconto-ul se stabileste de comun acord, au fost cazuri cand s-a achitat pretul integral la antecontract...

Alte discuții în legătură

Impozit vanzare apartament ContSters78406 ContSters78406 Pentru un apartament care este obtinut dintr-o mostenire, mostenire dezbatuta in termenul legal de 2 ani, locuinta cumparata in urma cu 9 ani, care mai este ... (vezi toată discuția)
Cetatean german mosteneste in romania Danina64 Danina64 Buna ziua. Am nevoie de ajutorul Dvs. Eu, cetateanca germana, locuind in Germania primesc o garsoniera de lamatusa mea care a decedat ca mostenire. Eu ... (vezi toată discuția)
Impozit platit la vanzarea unui apartament alex68 alex68 Va adresez rugamintea sa-mi spuneti ce suma voi datora statului in cazul vanzarii unui apartament. Apartamentul l-am dobandit in urma cu cateva luni prin ... (vezi toată discuția)