avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Obligatii ca PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Obligatii ca PFA

Buna ziua!Va rog din suflet sa ma ajutati cu niste sfaturi in urmatoarea problema.Acum 5 ani am fost asociata la un IF ,dar numai pe acte ca in realitate eram angajata,dar fara contract de munca,dupa 5 ani ,asociatia s-a inchis ,iar eu m-am autorizat ca persoana fizica pentru a putea profesa ,ca coafeza .Problema apare acum ,caci m-am dus la casa de sanatate, sa vad daca sunt obligata sa platesc ceva deoarece veniturile sunt foarte mici pentru inceput (200-400 intr-o luna) si mi s-a spus ca trebuie sa aduc de la Fisc venitul pe ultimii 5 ani si ca dc am incasat venituri va trebui sa platesc din urma plus penalizari,aceeasi situatie si la casa de pensii ce trebuie sa fac?Ce obligatii am ca PFA cu venituri mici?Daca ma angajez la o alta firma cu contract de munca mai trebuie sa platesc din urma,trebuie sa specific ca si la asociatia familiala unde am lucrat ,veniturile erau tot mici,eram 3 asociati cu trei activitati diferite si nu mi s-a platit nimic deoarece contabilul firmei a spus ca nu este obligatoriu sa se plateasca ceva in afara de impozit,mentionez ca nu am mai lucrat in afara de cei 5 ani, nu stiu cum sa procedez,va rog ajutati-ma cu un sfat,simt ca innebunesc!Va multumesc,
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
sofyamarya, utilizator
Cel mai recent răspuns: sofyamarya , utilizator 12:58, 9 Martie 2012
Din urma va trebui saplatiti pe ultimele 6 luni daca duceti de la finante dovada ca nu ati realizat venituri pe ultimii 5 ani.
Pentru pfa trebuie sa mergeti cu documetele de la finante , decizia de impunere, si sa platiti 5,5% din sal minim pe economie. Daca ati fi angajata in alta parte , chiar si cu norma redusa, atunci platiti acest procent doar la veniturile pe care ati estimat ca le veti realiza.
Va multumesc ,pentru raspuns,dar problema este ca eu figurez cu venituri pe ultimii 5 ani deoarece pe acte eu am fost asociata cu ceilalte doua persoane si activitatea a fost pe numele meu (nici acum nu-mi dau seama cum am putut accepta asa ceva) si-mi este teama sa merg sa cer adeverinta de venit deoarece ma sperie penalizarile .Daca continui ca PFA ,dar ma angajez cu norma redusa la o firma, mai trebuie sa platesc din urma la pensie si sanatate sau nu se poate scapa de asa ceva...,multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatia cas de ce este obligatorie? onicris onicris Buna ziua! Ma intereseaza ce posibilitate am sa nu mai cotizez la casa de sanatate. Ca angajat , e obligat angajatorul sa opreasca si sa plateasca, e clar. ... (vezi toată discuția)
Plata la casa de pensii si casa de sanatate ioana81 ioana81 buna ziua.Sotul meu lucreaza in calitate de persoana fizica autorizata( instructor auto),cotizeaza la casa de pensii pt. vechime si la CAS si as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Plata asigurare de sanatate ca pfa daca esti angajat in acelasi timp la o firma Parvuv Parvuv -Am fost si sunt angajat permanent la firme care au platit si platesc pentru mine asigurarile de sanatate. In aceeasi perioada am realizat venituri (din anul ... (vezi toată discuția)