avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie de somaj

Incepand cu data de 01.03.2012 am primit decizia de intrare in somaj.
As dori sa stiu la ce indemnizatie de somaj ma incadrez , mentionand ca am avut un salariu de incadrare pe cartea de munca de 1800 lei /lunar , avand o vechime totala in munca de 20 de ani.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:06, 26 Iulie 2012
1. Mergeti la Agentia de Somaj cu o adeverinta de la scoala, care sa confirme ca sunteti absolvent din acest an al liceului si data absolvirii (fara bacalaureat), cartea de identitate, adeverinta de la medicul de familie ca sunteti apt de munca si adeverinta de la Circa fiscala cu ce veniruti sunteti inregistrat acolo.

2. - Inregistrarea la Agentia de Somaj trebuie facuta in cel mult 60 de zile de la data absolvirii (data cand s-a incheiat anul scolar).
- Dupa expirarea celor 60 de zile de la absolvire veti primi o indemnizatie de somaj de 250 lei pe luna timp de 6 luni.
Va rog frumos sa ma ajutati cu o problema.Mama abia a primit ajutorul de somaj ,respectiv 356 lei.A lucrat mai mult de un an la fostul loc de munca ,avand salariul de 700 lei brut ,in aceasta perioada,insa vechimea ei in munca este de peste 20 de ani.Va rog sa imi raspundeti cum s-a ajuns la aceasta suma,ca dupa calculele mele cred k trebuia o suma mai mare.Multumesc
1. - Pe baza celor spuse de dvs. nimeni nu va poate calcula cuantumul indemnizatiei de somaj.
- Se poate ca suma respectiva sa fie pe o perioada mai mica decat o luna intreaga (depinde de data cu care s-a inregistrat la Agentia de Somaj.

2. Trebuie sa mergeti la Agentia de Somaj si sa cereti sa vi se arate cum s-a calculat indemnizatia de somaj.

3. Va redau din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, pentruy a avea o baza de discutii cu cei de la Agentia de Somaj:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

4. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
data este 7.06.2012,iar astazi a fost pentru prima data cand a sosit.26.07.2012.Se poate da si pe mai putin de o luna>?de ex .de pe 7 pana la sfarsitul lunii sa fie considerata aceasta suma?Multumesc pentru raspunsuri
1. Daca perioada de somaj a inceput cu data de 7 iunie atunci indemnizatia de somaj se acorda numai pe 24 de zile din luna iunie.

2. Indemnizatia de somaj se calculeaza pe zile calendaristice.

Alte discuții în legătură

Ce indemnizatie de somaj voi primi daca am avut salariul 1700 lei brut? dorejadore dorejadore Buna seara, Spuneti-mi va rog, ce ajutor de somaj voi lua daca am avut salariu de 1700 ron brut cu 3 ani vechime? Am inteles ca somajul reprezinta 75% din ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cat ar trebui sa fie valoarea ajutorului de somaj tinand cont ca am avut o vechime de 9 ani in campul muncii (in momentul in ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj si perioada in care voi beneficia de aceasta etves_tiberiu etves_tiberiu Am o intrebare legata de somaj. Daca eu am lucrat un an de zile cu un salariu de 3.000 RON/luna si dupa acest an sunt dat afara la cat sa ma astept la valoarea ... (vezi toată discuția)