avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEDUCERE PERSONALA - DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEDUCERE PERSONALA - DIVORT

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Un salariat a avut declarate in intretinere 4 copii minori si sotia care este casnica si nu obtine niciun venit. In luna ianuarie 2012 in baza declaratiei cu privire la persoanele aflate in intretinere pe care o completeaza fiecare salariat, acesta mi-a prezentat si declaratia data la notariat ca sotia se afla in intretinerea sa si nu obtine venituri.
La data de 20.02.2012 am primit prin corespondenta institutiei, sentinta de divort prin care sotiei i-au fost dati in intretinere, iar salariatului 1 singur copil, cu plata pensiei alimentare de la data de 02.08.2011.
Acum se nasc urmatoarele intrebari
1. daca instanta a stabilit plata pensiei alimentare pentru 3 copii cat si divorutul, deci sotia nu mai poate fi in intretinerea fostului sot, trebuie recalculata deducerea de la data stabilirii pensiei alimentare, adica 02.08.2012, sau de la data la care s-a pronuntat divortul?
2. Codul Muncii statueaza la art. 169 ca retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net. El nu are alte datorii in afara de plata pensiei retroactive de la data de 02.08.2011, care se ridica la o suma destul de mare . Pot sa-i retin mai putin de jumatate din salariu lunar, spre exemplu 25% din salariul net ( instanta s-a pronuntat doar cu privire la plata pensiei incepand cu data de 02.08.2011 la zi nu si in ce cuantum ) pana la concurenta sumei totale restante, avand in vedere ca in intretinere mai are un minor? Daca da mai trebuiesc intocmite alte acte, sau este suficienta sentinta instantei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: horeabortan , utilizator 10:06, 6 Martie 2012
Opinia mea este ca deducerea trebuie calculata de la data pronuntarii divortului, deoarece de la acea data a fost rupt raportul juridic devalmas dintre soti. Referitor la a doua intrebare, cred ca puteti retine atat cat ati spus. Ca si act eventual puteti intocmi o decizie bazata pe hotararea instantei si pe CM pentru a justifica retinerea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie RIoan RIoan Procesul meu de divort a parcurs etapele fond, apel si recurs. Acum am o hotarare irevocabila, insa nu inteleg cum opereaza ea asupra obligatiilor mele ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Probleme plata pensie de intretinere, refuz retinere si virare de catre angajator ContSters36960 ContSters36960 Buna seara, am divortat prin acord, am un copil minor care a ramas in intretinerea mea, custodia este comuna iar instanta a hotarat ca tatal minorului sa ... (vezi toată discuția)