avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... reprezentarea in instanta a tertilor
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

reprezentarea in instanta a tertilor

Este posibil ca un consilier juridic angajat al unei societati comerciale cu activitate de consultanta in afaceri si management, sa reprezinte in instanta un client persoana fizica al societatii ? In cazul in care se poate, este suficienta o imputernicire sub semnatura privata din partea clientului p.f. ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 19 Noiembrie 2008
Potrivit art.1 din Legea nr.514/2003, consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu Constitutia si legile tarii. In calitate de consilier juridic nu poate face asa ceva.

El il poate reprezenta pe acea persoana numai in baza unei procuri autentice, potrivit art.67 alin.1 C.proc.civ. coroborat cu art.68 alin.1 C.proc.civ.
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Reprezentarea este posibilă în condiţiile prevăzute de C.pr.civilă - art.67, 68, 69. Forma procurii depinde de obiectul ei - cerere de chemare în judecată, reprezentare, renunţare la drept sau la judecată.

Consilierul juridic avînd o astfel de putere de reprezentare (în temeiul unui mandat) nu va putea pune concluzii decît în scris. El nu reprezintă partea potrivit legii, aşa cum cere art.68(4) în cazul excepţiei reglementate de acest articol.

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Duminică, 16 Noiembrie 2008
themis, utilizator
Recomand acelui consilier juridic sa nu reprezinte clientul societatii comerciale al carui angajat este intrucat incalca atat Legea nr. 514/2003 cat si Statutul consilierilor juridici; este un evident conflict de interese!
Eu cred, mai degrabă, că nu e niciun conflict: bănuiesc că acea firmă de consultanţă în afaceri are ca obiect tocmai consultanţa juridică. Mascată, bineînţeles, cu un obiect de activitate permis de lege.

:D

Nu m-ar mira ca userul alexjur să ne-o confirme.
themis a scris:

Eu cred, mai degrabă, că nu e niciun conflict: bănuiesc că acea firmă de consultanţă în afaceri are ca obiect tocmai consultanţa juridică. Mascată, bineînţeles, cu un obiect de activitate permis de lege.

:D

Nu m-ar mira ca userul alexjur să ne-o confirme.


Din tacerea user-ului deduc ca aveti dreptate. Ma irita atat "inteligenta" cat si tupeul!

Alte discuții în legătură

Pot reprezenta in prima instanta daca nu sunt in tabloul consilierilor juridici? bcfbmv bcfbmv Buna ziua, Am terminat anul acesta in iulie Fac. de Drept , nu sunt angajat nicaieri ca si consilier juridic, nu sunt inscris in tabelul consilierilor ... (vezi toată discuția)
Procurator? ContSters40598 ContSters40598 Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)
Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)