avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Curs calificare somaj - ce se intampla daca nu ma ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Curs calificare somaj - ce se intampla daca nu ma prezint?

buna
Sunt somer 1 ianuarie 2012,am insistat la firma unde lucram sa-mi acorde somajul pentru a-mi deschide propria afacere unde sunt in stadiul de finisaje a spatiului unde doresc sa-mi desfasor activitatea,,,,problema este ca nici nu mi-am depus bine actele ca am fost obligat sa semnez pt un curs de calificare de zidar ca daca nu semnez mi se taie somajul...din 8 martie trebuie sa ma prezint la cursuri ce vor dura 2 luni cate 8 aore pe zi....pt mine situatia este absolut nefavorabila si nimeni nu ma intelege ca eu lucrez de dimineata pana seara singur pt a-mi crea un loc de munca atat mie cat si altor 2 persoane si cursul la care sunt obligat sa merg ma incurca ,eu intentionez sa deschid afacerea undeva la inceputul lunii mai si as dori sa beneficiez si de facilitatile care se acorda pt somerii care fac firme....deci intrebarea mea
***exista vreo portita legala de a nu face acel curs fara a pierde indemnizatia de somaj????
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
molul, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:32, 6 Martie 2012
Afacerea pe care o deschideti trebuie sa fie legala, inregistrata la ONRC.
Dupa inceperea activitatii veti obtine venit care va fi mai mare decat indicator social de referinta=500 lei, deci vi se va intrerupe plata indemnizatiei de somaj, conform legii 76/2002
ART. 34
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
etc.
stiu aceste lucruri .......intrebarea mea era daca nu ma prezint la acest curs de formare profesionala la care sunt chemat sa merg mi se poate taia indemnizatia de somaj?
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
...
c) sã participe la serviciile pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate;
...

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.

3. - Dvs., ca beneficiar al indemnizatiei de somaj platite de stat, trebuie sa va conformati cerintelor legale.
- Incercati sa luati un certificat medical pana se fac inscrierile la cursuri, dar sa tineti seama si de urmatoarele prevederi legale:

Din Legea 76/2002:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate fanyk fanyk Voi intra in somaj la 1 noiembrie deoarece se desfiinteaza intreprinderea.Tot cam atunci trebuie sa intru in concediu de maternitate.cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu somajul? petro250 petro250 Am ceva probleme medicale iar medicul meu de familie mi-a acordat concediu medical. Eu sunt in somaj din data de 08.07.2011 si pana la data de 07.07.2012. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in somaj doinaradu doinaradu Bună ziua, Vreau să vă întreb: în momentul de față sunt în șomaj și au intervenit ceva probleme de sănătate, se poate întrerupe șomajul cu ... (vezi toată discuția)