avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

am sacroielita ,ulcer, am 53 ani ,. ma pot pensiona pe caz de boala? cum se calculeaza pensia de boala?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:29, 6 Martie 2012
faceti o cerere la casa de pensii. Aveti nevoie pt dosar de actele medicale precum si avizul medicului ca v-ati pierdut capacitatea de munca ca urmare a bolilor de care suferiti
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
Anamaria Plevit, Avocat
Drepturile de pensie de invaliditate se acorda daca sunt intrunite urmatoarele conditii: asiguratul sa fie incadrat intr-un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala asupra capacitatii de munca si sa fi realizat in sistemul public stagiul necesar de cotizare prevazut de lege in functie de varsta asiguratului la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
In vederea acordarii drepturilor de pensie de invaliditate este necesara incardarea intr-un grad de invaliditate. Astfel, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.

Pensia se calculeaza la fel ca cea de limita de varsta.


Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este ultima lege referitoare la pensia de invaliditate? HagiuDaniel HagiuDaniel daca omul are 50 ani varsta si 31 de ani vechime se poate pensiona pe caz de boala ? si daca legea se aplica incepand cu data de 01 1 2012 (vezi toată discuția)
Pensie de boala doina_i doina_i Buna ziua, As vrea sa stiu cum ma pot pensiona de boala in cazul in care nu lucrez in acest moment.Mentionez ca ma incadrez cu boala de care ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata caz boala ralucaboeriu ralucaboeriu Buna ziua! In caz de boala incurabila te poti pensiona cu mai multi ani inainte decat in cazul pensiei anticipate. Multumesc! (vezi toată discuția)